Tipuri de ecran pentru smartphone

0 Shares
0
0
0

In momentul in care iti cumperi un smartphone, cu siguranta te intereseaza foarte mult dimensiunea ecranului, rezolutia acestuia, plus alte cateva detalii importante referitoare la aceasta componenta a telefonului.

Display-ul unui smartphone este una dintre cele mai importante piese telefoane, iar in cele ce urmeaza vom discuta in acest articol despre tipurile de ecran care se pot folosi pentru un smartphone.

In primul rand, vom incepe cu prezentarea celor mai cunoscute ecrane, si anume ecranele LCD, a caror prescurtare provine de la Liquid Crystal Display.

Ei bine, aceste display-uri sunt foarte subtiri, ca si atunci cand ar fi construite dintr-o singura bucata de material, insa adevarul este ca ele sunt realizate din mai multe componente, iar cea mai importanta componenta este panelul din cristale lichide care reactioneaza de la caz la caz diferit, in functie de modul in care este folosita electricitatea pe suprafata sa.

Acest panel insa nu ar putea sa afiseze imagini in cazul in care nu ar avea un backlight, care inseamna o lumina ce are rolul de a radia din spatele foitei subtiri de cristale.

In comparatie cu celelalte tipuri de ecrane, cele LCD au neaparat nevoie de o sursa externa de lumina pentru a fi capabile sa afiseze o imagine, iar aceasta sursa de lumina este alcatuita dint microtuburi fluorescente ce au un diametru de numai cativa milimetri, iar pixelul pentru a putea sa afiseze culori, este divizat in trei subpxeli, rosu, verde si albastru, iar varietatea de culori care poate rezulta combinand aceste trei culori poate ajunge pana la 16,8 milioane de culori.

Ecranele AMOLED sunt si ele foarte folosite pentru smartphone-uri, iar expresia AMOLED provine de la Active Matrix Organic Lightg Emitting Diode. Aceasta tehnologie este bazata pe OLED care are un contrast mai bun decat ecranele bazate pe tehnologia LCD.

Diferenta principala in cazul acestor doua tipuri de tehnologi este negrul profund afisat in urma luminozitatii mai mici decat a ecranelor LCD, iar dezavantajul acestor ecrane este acela ca nu au o vizibilitate foarte buna in lumina directa a soarelui.

Display-urile SUPER AMOLED sunt si ele la mare cautare, iar acestea sunt realizate de catre Samsung, si reprezinta de fapt o versiune a ecranelor AMOLED. De fapt, tehnologia este aceiasi, insa ecranul are un digitizer integrat, si reflecta mai putin razele soarelui decat ecranul AMOLED.

Odata cu trecerea timpului, coreenii de la Samsung au dezvoltat mai mult versiuni ale ecranului Super AMOLED, iar una dintre cele mai renumite versiuni ar fi Super AMOLED Plus.

Scopul creerii a noi versiuni ale acestui tip de ecran, este acela ca ecranul sa consume cat mai putina energie, si de a spori in acelasi timp luminozitatea ecranului.

Referitor la cele mai ieftine ecrane de pe piata, aici putem aminti ecranele TN adica ecranele Twised Nematic, insa acestea au unghiuri slabe de vizualizare, iar culorile lor sunt desaturate.

Daca discutam insa de unele dintre cele mai performante ecrane, atunci trebuie mentionat faptul ca acestea sunt realizate prin tehnologia IPS, si anume In Plane Switching, iar cele mai performante si mai noi telefoane au ecrane care se pot mandri cu aceasta tehnologie.

0 Shares