Fie că vă regăsiţi la cabinetul medicului pentru că suspectaţi exista unei sarcini, fie pentru că sunteţi proaspeţi părinţi, extrem de nerăbdători să observaţi cum se dezvoltă bebeluşul dumneavoastră, ecografia abdominală poate fi soluţia de care aveţi nevoie.
Ce este şi cum funcţionează o ecografie abdominală?
O ecografie abdominală este o procedură noninvazivă utilizată pentru a evalua organele și structurile din abdomen. Aceasta include ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și aorta abdominală. Tehnologia cu ultrasunete permite vizualizarea rapidă a organelor și structurilor abdominale din exteriorul corpului. Ecografia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a evalua fluxul sanguin către organele abdominale.
Ultrasunetele utilizează un traductor care trimite unde ultrasunete la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Traductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, iar undele cu ultrasunete se deplasează prin corp către organele și structurile din interior. Undele sonore se reflectă de pe organe ca un ecou și se întorc la traductor. Traductorul procesează undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.
Undele sonore se deplasează la viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit – cel mai rapid prin țesutul osos și cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate transductorului, precum și cât de mult se întorc undele sonore, este tradusă de traductor ca diferite tipuri de țesut.
Un alt tip de ecografie abdominală este cea cu ultrasunetele Doppler, utilizate pentru a arăta viteza și direcția fluxului sanguin în abdomen. Spre deosebire de o ultrasunetele standard, unele unde sonore în timpul examenului Doppler sunt audibile. Clinica MedImages Cluj Napoca, vă poate pune la dispoziţie acest tip de ecografie abdominală.
Ce poate face o ecografie abdominală pentru sarcina ta?
Într-o sarcină normală, ultrasunetele pot oferi o estimare a vârstei gestaționale cu cinci până la șapte zile de precizie. Când o femeie are simptome de avort spontan, medicul poate recomanda una sau mai multe ecografii pentru a determina dacă sarcina este viabilă.
Rezultatele unei ecografii sunt comparate cu ceea ce se așteaptă pentru vârsta gestațională a unei sarcini. Vârsta gestațională se calculează după numărul de săptămâni de la ultima menstruație. Această metodă presupune în general un ciclu de 28 de zile, cu ovulație în ziua a 14-a. Multe femei au cicluri mai scurte sau mai lungi și nu ovulează în ziua a 14-a, iar acest lucru ar putea afecta ceea ce ar trebui să arate o ecografie despre dezvoltarea sarcinii.
Pe măsură ce sarcina progresează, ecografia devine din ce în ce mai precisă pentru a determina viabilitatea acesteia. În cazul în care o ecografie în al doilea sau al treilea trimestru arată că un copil nu are nici o bătaie a inimii, acest lucru este considerat concludent pentru diagnosticarea unui avort spontan ratat sau naşterea iminentă a unui copil decedat.
În prezent, evoluţia tehnologiei ne permite să cunoaştem atât primele detalii pozitive din evoluţia sarcinii, cât şi pe cele mai puţin fericite, ajutându-ne, astfel, să ne pregătim pentru orice rezultat.