Cu siguranta cei care isi doresc sa obtina pentru locuinta lor energia electrica, prin intermediul panourilor fotovoltaice, isi vor pune o multime de intrebari, inainte de a decide daca apeleaza la aceasta sursa de energie electrica sau nu.
Pe langa intrebarile referitoare la costurile achizitionarii si instalarii panourilor fotovoltaice, o multime de persoane se vor intreba daca vor putea sa beneficieze de electricitate de la aceste panouri, pe timpul noptii.
Ei bine, raspunsul cu siguranta este da, pentru ca se poate avea noaptea energie electrica de la panourile fotovoltaice, insa pentru a putea beneficia de aceasta, solutia ideala consta in baterii acumulatori panouri solare, pentru stocarea energiei.
Asadar, pentru a stoca energia electrica pe care o produc aceste panouri fotovoltaice pe timpul zilei, este obligatorie folosirea bateriilor, sau a bateriei de acumulatori, in cazul in care stam sa discutam strict in limbaj tehnic.
Aceasta solutie are si un mare avantaj, datorita faptului ca bateriile pot avea o durata de viata destul de lunga, care sa se intinda de la 5 la 10 ani de zile. Din pacate insa, dezavantajul unei astfel de solutii este faptul ca pretul este destul de mare, insa in timp, investitia va fi amortizata.
Referitor la capacitatea bateriei, aceasta se dimensioneaza in functie de consumul zilnic necesar de energie, dar si in functie de distributia consumului necesar pe anumite intervale de timp. In cazul aplicatiilor fotovoltaice stand – alone, sau in cazul celor automate, acumulatorii vor functiona zi – noapte alternativ.
Un criteriu important, de fapt cam cel mai important criteriu in functie de care se alege o baterie, este reprezentat de durata de viata a acesteia, care este direct influentata de numarul de cicluri de incarcare – descarcare, dar si de modul si de timul de exploatare, sau de adancimea de descarcare.
Este foarte important de stiut faptul ca toti acesti indicatori trebuie sa fie specificati in mod obligatoriu in fisa tehnica a bateriei de acumulatori. In functie de toate aceste informatii specific, se va putea face si o estimare asupra duratei de viata a acestora.
Capacitatea bateriei care este masurata in ampere ora (Ah), reprezinta iarasi o caracteristica foarte importanta, de care trebuie tinut neaparat cont in momentul in care se alege o astfel de baterie.
Un alt factor foarte important in functie de care se alege o asemenea baterie, este randamentul acesteia, care se calculeaza in trei moduri.
In primul rand, trebuie sa tinem cont de randamentul de incarcare, care este dat de acel procent de sarcina pusa intr-o baterie ce poate sa fie recuperate.
In al doilea rand, randamentul tensiunii reflecta faptul ca tensiunea in timpul descarcarii este mai mica decat tensiunea din timpul incarcarii.
Referitor la randamentul energetic, acesta este dat de produsul randamentelor de incarcare sic el al tensiunii.
Pentru ca durata de viata a bateriei sa fie una indelungata, iar performantele acesteia sa fie ridicate tot timpul, trebuie tinut cont de faptul ca bateria nu trebuie depozitata intr-o zona umeda in primul rand.
Temperaturile la care este pastrata bateria au si ele un rol important in ceea ce priveste performantele acesteia.