Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei, in fiecare an sunt depistate mii de cazuri noi, in 15% din cazuri cancerul de san este fatal. Anual, incidenta femeilor care au acest cancer creste si numarul deceselor produse scade, dar exista inca prea multe, de unde si importanta depistarii precoce in cancerul de san. Afla mai multe depre senologie Cluj Napoca 2021.
Cele mai utilizate tehnici imagistice de diagnostic sunt mamografiile si ecografiile mamare, desi multi oameni nu le cunosc, acestea nu au acelasi instrument de diagnosticare, vom explica diferentele lor mai jos.
Diferentele dintre mamografie si ecografia mamara
Pentru a efectua o ecografie mamara este necesar sa se utilizeze o ecografie, care permite specialistului cu experienta sa observe densitatea si structura tesuturilor sanilor de pe monitor.
Permite o observatie detaliata, astfel incat, daca un nodul a fost detectat anterior intr-un examen ginecologic sau printr-o palpare, se poate face o distinctie intre o leziune lichida (chisturi benigne) si o leziune solida (poate fi benigna sau maligna). Ecografia mamara este, de asemenea, utilizata pentru a ghida acul in timpul unei biopsii sau al unei prelevari de probe.
Ecografia se face manual si nu necesita radiatii pentru a obtine o imagine a sanilor, deci nu este invaziva sau prezinta riscuri pentru sanatate.
Pe de alta parte, mamografia foloseste un sistem automat care expune la doze mici de raze X pentru a vizualiza interiorul sanilor. Cu aceasta analiza, numita si mamografie, obtineti informatii valoroase pentru depistarea precoce a cancerului de san. Pentru a efectua aceasta examinare, este necesara utilizarea unui compresor care aplica presiune asupra sanilor, in multe cazuri produce durere la pacienti in timpul examinarii sau mai tarziu.
Mamografia este considerata principalul instrument pentru diagnosticarea precoce a cancerului de san din urmatoarele motive:
- Este capabil sa detecteze microcalcificari, care pot fi unul dintre primele semne ale cancerului de san.
- Fiind un sistem non-manual, previne orice mica modificare, care ar putea aparea in special la femeile mai voluptoase.
Prin urmare, mamografia si ecografia mamara ar trebui considerate proceduri complementare, deoarece ambele ofera informatii foarte valoroase pentru detectarea precoce a cancerului de san.
Cand se efectueaza o mamografie?
De la o anumita varsta, probabilitatea aparitiei unei tumori la nivelul sanilor creste, astfel incat se recomanda o examinare anuala de la varsta de 50 de ani. La data inceperii examenelor, exista discrepante, unii specialisti sfatuiesc incepand cu 40 de ani, altii la 45 de ani, deoarece exista un risc, desi este adevarat ca este mai mare la femeile de la 50 de ani.
Autoexaminarea sanilor este o problema controversata, cu societatile pro si contra. Acesta a fost propus ca un test de screening pentru cancerul de san la femeile sanatoase, dar nu exista dovezi ca reduce mortalitatea, iar studiile sugereaza ca acesta creste daunele, deoarece creste numarul de leziuni benigne identificate si numarul de biopsii efectuate.
Exista dovezi la femeile care au trecut deja cancerul de san pentru a diagnostica recurenta devreme si intotdeauna invata sa o faca cu un medic.