Share Button

Despre plasticele bio

Plasticul biodegradabil este plasticul care se degradeaza sub actiune biologica (in principal microbiana). Unele materiale plastice biodegradabile sunt compostabile (dar nu toate), ceea ce inseamna ca se degradeaza in conditii controlate, cum ar fi cele care apar pe siturile de compost (sau digestie anaeroba).

Diferite materiale plastice biodegradabile cum ar fi de exemplu tacamurile, caserolele sau pungi biodegradabile tip maieu se degradeaza numai in anumite conditii specificate si testate (de exemplu, degradabile in sol, in statiile de epurare etc.), dar majoritatea au nevoie de instalatii de compostare industriala.

Se pot biodegrada in mediu deschis, dar viteza cu care se intampla acest lucru este larga, iar metodele si standardele de testare corelate nu sunt suficient definite si acceptate in mod universal. Materialele plastice compostabile trebuie sa respecte in continuare un set de cerinte precum fragmentarea, absenta ecotoxicitatii si concentratiile de prag ale potentialilor poluanti, cum ar fi metalele grele.

Bioplastice pe baza de bio, biodegradabile, Oxo-plastice: unele clarificari

Alti termeni care pot fi folositi si sunt uneori confuzi:

Bioplastice: aceste materiale se poate sa insemne ca fie sunt bazate pe bio, fie biodegradabile; prin urmare, este un termen confuz, care necesita de obicei clarificari suplimentare; nu este recomandat sa se foloseasca din cauza asta.

Plastic bazat pe bio: se refera la sursele regenerabile utilizate pentru fabricarea plasticului. De exemplu, trestia de zahar este prelucrata pentru a produce etilena, care poate fi apoi utilizata pentru fabricarea de exemplu de polietilena (PE).

Amidonul poate fi prelucrat pentru a produce acid lactic si ulterior acid polilactic (PLA). Proprietatile materialelor plastice pe baza de bio pot varia considerabil de la material la material.

Ele pot fi foarte diferite de materialele plastice biodegradabile din punct de vedere al aplicatiilor si gestionarea sfarsitului vietii.

Adesea sunt similare cu plasticul obisnuit; doar sursa fosila este inlocuita cu una biologica (ceea ce inseamna ca se poate comporta la fel ca plasticul pe baza de fosile si prin urmare, ar trebui sa mearga la reciclare de preferinta sau sa fie eliminat). Cu toate acestea, unele materiale plastice pe baza de bio pot fi de asemenea biodegradabile (de exemplu, PLA), dar nu toate.

Un caz specific, demn de luat in considerare separat, este plasticul oxo-degradabil (uneori numit in mod inselator, oxo-biodegradabil) – aceste materiale nu sunt nici pe baza de bio, nici biodegradabile, ci pur si simplu se descompun in fragmente mai mici (prin urmare, ele pot ajunge sub forma de micro-plastic). Prin urmare, acest termen este in general considerat negativ din punct de vedere al mediului.

Materialele oxo-degradabile sunt fabricate din polimeri traditionali precum PE (polietilena), PP (polipropilena) si PS (polistiren) care contin ingrediente suplimentare (saruri metalice). Plasticele degradabile oxo sunt materiale plastice facute pentru a se descompune in fragmente mai mici, care nu sunt vizibile pentru ochi, in prezenta oxigenului si a luminii solare, datorita adaugarii unor cantitati minuscule de metale precum cobaltul, fierul sau manganul.

Drept urmare, acestea impiedica compostarea (deoarece nu sunt biodegradabile) si reciclarea (deoarece descompunerea lor dauneaza proprietatilor mecanice ale materialelor plastice reciclate)

Ele reprezinta de asemenea un pericol pentru mediu si lantul alimentar, datorita fragmentarii lor in micro-materiale plastice.

In consecinta, multe ONG-uri au solicitat institutiilor nationale si organizatiilo internationale sa restrictioneze aceste materiale; multe tari si UE insusi in Strategia plastica recent publicata si-au exprimat deja ingrijorarea oficiala cu privire la acestea si vor interzice sau restrictiona utilizarea acestui tip de materiale plastice.

Reciclare materiale biodegradabile si compostabile

Plasticele biodegradabile (si compostabile) de obicei nu pot fi reciclate cu articole din plastic conventionale. De exemplu, daca un plastic compostabil este amestecat si topit cu materiale plastice traditionale, cum ar fi PET sau HDPE, ar contamina intreaga incarcatura, deoarece machiajul chimic al pungilor biodegradabile este atat de diferit; in plus, degradarea poate dauna proprietatilor mecanice ale materialelor plastice reciclate.

In masura in care dovezile provenite din tarile cu adoptarea pe scara larga a materialelor plastice compostabile pentru a optimiza colectarea separata indica doar o contaminare marginala a materialelor plastice cu materiale plastice biodegradabile, trebuie sa remarcam intotdeauna importanta mentinerii separate a celor doua fluxuri, astfel incat sa se optimizeze ambele compostari.

There are no comments.

Leave a Reply