De ce ai nevoie de un desciorchinator struguri pentru a produce vin de calitate

De ce ai nevoie de un desciorchinator struguri pentru a produce vin de calitate

0 Shares
0
0
0

De ce ai nevoie de un desciorchinator struguri pentru a produce vin de calitateUn vin bun se va produce doar din boabe, in timp ce coditele sau ciorchinii trebuie sa dispara din aceasta compozitie. Procesul se mai numeste si desciorchinare si poate fi facut manual sau mecanic. Acest proces este foarte important pentru ca influenteaza calitatea produsului obtinut. Din acest motiv, daca vrei cele mai bune rezultate iti recomandam sa cumperi un desciorchinator struguri mecanic, care sa faca toata treaba in locul tau.

Chiorchinele ajunge in vin si va modifica gustul acestuia si ii va da un alt nivel de atringenta care poate fi deranjant. In plus vinul poate avea o aroma de iarba, iar culoarea sa poate fi modificata, devenind mult mai inchisa. In plus, vinul poate sa fie tulbure si sa ramana asa chiar si dupa procesul de decantare.

Dupa ce are loc procesul de desciorchinare, strugurii albi vor fi prelucrati diferit fata de cei rosii.

Vinul produs din struguri albi

Strugurii albi trebuie sa fie zdrobiti sau presati, astfel incat sa fie separat mustul de coji sau samburi. In timpul procesului urmeaza sa fie obtnut mustul, care ulterior trebuie sa fie transferat, lasat sa se limpezeasca si racit, timp de 24 de ore. Dupa ce se limpezeste acest lichid, pot fi adaugate drojdii si compozitia se poate lasa sa fermenteze pana cand vinul este gata.

Vinul produs din struguri rosii

Dupa ce au fost desciorchinati, strugurii rosii raman sa fermenteze alaturi de samburi si pielita pentru ca taninul si culoarea sa fie extrase din ele si pentru a fi obtinut un vin rafinat, care sa aiba acea structura bogata atat de cautata de specialistii in vinuri. Dupa ce s-a produs aceasta prima etapa de fermentare, pot fi puse drojdiile selectionate cu atentie, pentru ca ele ajuta la obtinerea fermentarii controlate. Cu ajutorul acestei etape vinul va deveni tipic pentru tipul din care face parte. Etapa de macerare ar putea sa dureze pana la cateva saptamani. Dupa ce se termina procesul de fermentare, poate fi separat lichidul obtinut de resturule de plante, coji sau seminte, utilizand decantarea si procesele de presare.

Fermentatia vinului

Fermentatia sau fierberea vinului sunt procese care sunt datorate activitatii anumitor fungi. In must si sucul de struguri exista aceste drojdii responsabile de fermentatie insa sunt si cazuri in care este nevoie de o aroma specifica, caz in care sunt folosite anumite tipuri de drojdii speciale. Astfel procesul de fermentare poate fi controlat cu usurinta de producator. Cu ajutorul acestor drojdii se determina aroma vinului si robustetea sa.

In momentul in care vinul fermenteaza, drojdia consuma zahar si produce alcool alaturi de dioxidul de carbon. Intregul proces are loc in diverse etape. Prima este numita si fermentatie initiala, fiind urmata de cea tumultoasa. Ultima este fermentatia finala si depinde de modul in care trebuie sa se prezinte produsul la final.

Pentru ca fermentatia sa inceapa este important sa se tina cont de mai multe conditii specifice. In anumite conditii, mustul se poate transforma in vin, insa mediul trebuie sa fie controlat cu atentie.

0 Shares