Cu mult inainte de aparitia crestinismului, plantele si copacii care au ramas verzi tot anul au avut o semnificatie speciala pentru oameni in timpul iernii.
Asa cum oamenii de astazi isi decoreaza casele in timpul sezonului festiv cu pin, molid si brazi, popoarele antice au atarnat ramuri vesnic verzi peste usile si ferestrele lor. In multe tari, se credea ca ramurile vesnic verzi vor tine departe vrajitoarele, fantomele, spiritele rele si bolile.
In emisfera nordica, cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului cade pe 21 sau 22 decembrie si se numeste solstitiul de iarna. Multi oameni din vechime credeau ca soarele era un zeu si ca iarna venea in fiecare an, deoarece zeul soarelui devenise bolnav si slabit.
Au sarbatorit solstitiul pentru ca a insemnat ca in sfarsit zeul soarelui va incepe sa se vindece. Ramurile vesnic verzi le-au amintit de toate plantele verzi care vor creste din nou cand zeul soarelui va fi puternic si vara se va intoarce.
Egiptenii antici se inchinau unui zeu numit Ra, care avea capul unui vultur si a purtat soarele ca un disc aprins in coroana lui. La solstitiu, cand Ra a inceput sa-si revina de boala sa, egiptenii si-au umplut casele cu papura verde, care simbolizau pentru ei triumful vietii asupra mortii.
Romanii au marcat solstitiul cu o sarbatoare numita Saturnalia in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii stiau ca solstitiul insemna ca in curand, fermele si livezile vor fi verzi si roditoare. Pentru a marca aceasta ocazie, si-au decorat casele si templele cu ramuri vesnic verzi.
In nordul Europei, misteriosii druizi, preotii vechilor celti, si-au decorat templele cu ramuri vesnic verzi, ca simbol al vietii vesnice. In ceea ce-i privesste pe curajosii vikingi din Scandinavia, acestia au crezut ca brazii erau planta speciala a zeului soarelui, Balder.
Pomii de Craciun din Germania
Germania este creditata ca a inceput traditia pomului de Craciun asa cum o cunoastem acum in secolul al XVI-lea, cand crestinii devotati au adus copaci impodobiti in casele lor. Unii au construit piramide de Craciun din lemn si le-au decorat cu ramuri de brad si lumanari.
Se crede ca Martin Luther, reformatorul protestant din secolul al XVI-lea, a adaugat mai intai lumanari aprinse unui copac. Mergand spre casa lui intr-o seara de iarna, compunand o predica, a fost uimit de stralucirea stelelor care sclipesc in mijlocul brazilor. Pentru a crea o surpriza frumoasa pentru familia sa, el a ridicat un copac in camera principala si i-a legat ramurile cu lumanari aprinse.
Ei bine, se pare ca acesta a fost momentul care a declansat acest obicei de Craciun iar de atunci si pana in zilele noastre, bradul de Craciun este vedeta fiecarei case in perioada sarbatorilor de iarna. Pana in urma cu ceva timp, majoritatea celor care doreau sa aiba un brad de Craciun in casa, isi indreptau atentia spre brazii naturali.
In ultimii ani insa, majoritatea celor care cauta un brad Craciun isi indreapta atentia spre brazii artificiali dat fiind faptul ca in comparatie cu brazii naturali sunt mai aspectuosi, iar mai mult decat atat au mai multe avantaje de oferit.
Cel mai semnificativ dintre avantajele bradului de Craciun artificial este reprezentat de faptul ca poate fi impodobit in fiecare an. In acest fel, cei care detin un brad artificial de Craciun au avantajul de a nu fi nevoiti sa isi cumpere si in urmatorii ani un brad, ceea ce inseamna ca vor economisi bani, care vor putea fi folositi in diferite alte scopuri, cum ar fi pentru cumpararea decoratiunilor (globuri, ghirlande sau instalatii) pentru a impodobi bradul de Craciun.