O ie traditionala romaneasca, cusuta manual trebuie sa existe in dressingul fiecarei persoane pentru ca suntem romani si ne mandrim cu asta. In plus, iile sunt superbe, impresioneaza in orice imprejurare si sunt si foarte usor de introdus in vestimentatie, chiar si in tinutele ceva mai pretentioase.
Iti recomandam sa alegi modele de ii cusute manual acestea fiind mult mai elegante si incomparabil mai rafinate decat modelele de duzina sau chiar mai rau, decat cele imprimate. Alege o ie cu flori si impresioneaza in orice moment!
Costumul romanesc se refera la imbracamintea traditionala purtata de romanii care traiesc in principal in Romania si Moldova, dar si de cei care locuiesc in comunitati mai mici din Ucraina si Serbia.
Astazi, marea majoritate a romanilor poarta imbracaminte de stil modern in cele mai multe ocazii, iar articolele de imbracaminte traditionale romanesti au fost in mare parte desfiintate in timpul secolului al XX-lea. Totusi, acestea pot fi vazute in zonele rurale unde inca s-au pastrat traditiile , la ocazii speciale si la evenimente etnografice si folclorice.
Fiecare regiune din Romania are o varietate specifica de costume populare. Hainele traditionale romanesti pot fi clasificate in functie de sapte regiuni traditionale. Acestea pot fi subdivizate in continuare pe zone etnografice, care pot varia intre 40 si 120, in functie de criteriile utilizate
Costumul popular romanesc isi are radacinile in culturile stramosilor traci, daci si geti si seamana cu cel al popoarelor peninsulei balcanice, desigur diferentele constand in detalii decorative si culoare. Intre 7000 si 3500 i.Hr. a fost fondata credinta in puterea de control a cosmosului. Tesaturile purtau simboluri cu trimitere la aceasta credinta, facand astfel tesutul un lucru sacru. De aceea, pe ii se brodau cercul solar, coloana cerului, rombul, trapa sau liniile curbe.
Din anul 3500 i.Hr. si pina in anul zero s-a trecut de la tesutul elementelor sacre pe vesminte la teserea elementelor care tineau de vatra casnica. Scopul articolelor de imbracaminte purtate de stramosi a fost acela de a facilita dialogul cu fortele nevazute ale cosmosului.
Dupa primul razboi mondial, hainele populare din comunitatile traditionale raman doar in viata de zi cu zi a generatiei mai in varsta, devenind o imbracaminte ceremoniala.
In mediul rural au patruns unele ii cu “motive nationale” fabricate de comercianti din fibre textile si vopseluri. In perioada comunista, acesti comercianti au redus semnificativ realizarea de costume traditionael in gospodarii. In zilele noastre, principalii purtatori de imbracaminte taraneasca sunt solistii muzicii populare, ansamblurile de dans popular si actorii din filme si spectacole.
Ia este tipul de camasa cu o forma tipica a gulerului, care a existat din cele mai vechi timpuri. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de “camasa carpatica”, similara cu cea a popoarelor slave (bulgare, sarbe, ucrainene etc.). Modul de decorare al acestei camasi pliate este aproape intotdeauna acelasi: altita (derivata din lagatita sarba) si incretul. Fiecare bluza spune o poveste convingatoare despre regiunea din care provine prin simbolurile si culorile folosite