China – neutra la carbon pana la jumatatea secolului?

0 Shares
0
0
0

China, cel mai mare emitator de CO2 din lume, a promis ca va deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon mai devreme de 2060 si ca va incepe sa-si reduca emisiile in urmatorii zece ani, un angajament asumat de presedintele chinez Xi Jinping la finele anului trecut, la o reuniune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

Acest prim obiectiv climatic pe termen lung al Chinei va necesita reducerea emisiilor de CO2 pana la zero net, ceea ce inseamna compensarea gazelor emise prin plantarea de copaci sau captarea carbonului si stocarea acestuia sub pamant, de pilda.

In lumina acestei vesti, publicatia online Nature exploreaza mai multe propuneri din partea unor grupuri influente de cercetare care lucreaza cu guvernul de la Beijing, pentru a gasi modalitati de a atinge pragul neutralitatii inainte de 2060. Planurile difera ca si detalii, dar toate sunt de acord ca ar trebui ca China sa inceapa sa-si produca cea mai mare parte a energiei electrice din surse cu emisii zero si apoi sa extinda utilizarea acestei energii curate.

Impulsul catre surse regenerabile

Pentru atingerea obiectivului, productia de energie electrica a Chinei ar trebui sa se dubleze, ajungand la 15.034 terawati pana in 2060, preponderent din surse curate, potrivit unei propuneri dezvoltate la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Cresterea ar fi determinata de o intensificare masiva a productiei de energie regenerabila in urmatorii 40 de ani, incluzand o crestere de 16 ori a energiei solare si o crestere de 9 ori a celei eoliene. Pentru a inlocui productia de energie pe baza de carbune, energia nucleara ar trebui sa creasca de sase ori, iar hidroelectricitatea sa se dubleze.

Combustibilii fosili, inclusiv carbunele, petrolul si gazul, ar reprezenta in continuare 16% din energia consumata, deci ar trebui sa fie asociate cu CCS, sau compensate de noi dezvoltari forestiere si tehnologii care pot aspira CO2 direct din atmosfera. Conform planului, emisiile vor continua sa creasca, de la 9,8 gigatone de CO2 in 2020 la aproximativ 10,3 gigatone in 2025. Va urma o faza de platou de 5-10 ani, urmata de o scadere abrupta dupa 2035 si api de nivelul zero net pana în 2060.

Intensificarea energiei nucleare

Un alt scenariu, realizat la Institutul de Cercetare Energetica al Comisiei Nationale de Dezvoltare si Reforma (NDRC) din Beijing, presupune nivelul maxim de emisii in 2022 – aproximativ 10 gigatone de CO2 – , urmat de o scadere accentuata pana la zero net, pana in 2050.

Astfel, productia de energie electrica s-ar dubla pana la 14.800 terawati-ora pana in 2050. Productia ar fi generata in mare parte din energie nucleara (28%), urmata de eoliana (21%), solara (17%), hidroenergie (14%) si biomasa (8%). Carbunele si gazul ar reprezenta 12% din productia de energie electrica.

Reducerea carbunelui

Un alt punct crucial pentru cercetatori este rolul CCS. Modelul anterior propune ca aproximativ 850 de gigawati de energie generata din carbune, gaz si biocombustibili sa poata fi dotati cu tehnologii care capteaza si stocheaza emisiile de carbon.
Dar acest lucru ar necesita investitii semnificative, deoarece China are in prezent o singura instalatie CCS mare in functiune, intr-un camp petrolier. CCS ar permite Chinei sa continue sa utilizeze o anumita energie pe carbune pe termen lung, dar unii cercetatori spun ca tehnologia este inca foarte scumpa, ceea ce limiteaza aplicarea sa.

Multi cercetatori cred ca Beijingul nu ar trebui sa mai construiasca noi centrale electrice pe carbune. Cele existente vor ajunge la sfarsitul vietii lor inainte de termenul de neutralitate, peste 40 de ani. Dar pentru a face schimbarea China trebuie sa ia in considerare si bunastarea si siguranta economica a aproximativ 3,5 milioane de angajati din industria miniera si electrica, precum si a multor oameni care se bazeaza pe electricitate si incalzire ieftine.

Material realizat cu sprijinul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.

0 Shares