Fara doar si poate, halele industriale sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai importante tipuri de constructii. Putem afirma ca sunt la fel de importante ca si cladirile de locuit. Aceste tipuri de constructii se pot realiza fie din beton, otel sau pe structura mixta.
In general, halele industriale se realizeaza in functie de destinatia acestora, dar si de dorintele proprietarului. Pana nu demult, cele mai utilizate hale industriale au fost cele din beton care erau realizate fie din elemente turnate monolit fie din elemente din beton prefabricat.
Avantajul unor astfel de constructii consta in faptul ca ele pot suporta incarcari foarte de mari, iar daca luam in calcul deterioarea acestora, problema poate fi remediata foarte usor.
In cazul constructiilor din elemente metalice, acestea prezinta numeroase avantaje: ele nu doar pot suporta incarcari foarte mari, ci pot fi protejate pe parcursul utilizarii folosind materialele inovative care exista pe piata de profil.
Halele industriale metalice sunt cele care necesita cele mai importante tratamente anticorozive, deoarece acestea prezinta elemente care se pot deteriora sub actiunea factorilor externi ca apa, vantul, zapada sau umiditatea excesiva.
In cazul in care se construiesc hale industriale mixte este necesar sa aveti in vedere faptul ca pentru intretinerea acestora, dar si pentru construirea lor sunt necesare cunostinte temeinice in domeniu. Halele industriale au menirea de a servi atat scopurilor de productie cat si celor de depozitare.
Este bine de stiut faptul ca atat traficul, temperaturile cat si conditiile de lucru pot influenta modul de comportare al structurilor indiferent ca ne referim la hale metalice, din beton sau hale mixte.
Daca facem o comparatie intre tipurile de hale industriale existente vom ajunge la concluzia ca fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje specifice chiar daca toate sunt destinate segmentului industrial. Asadar, pentru fiecare model de hala metalica exista cate o deschidere maxima pe care trebuie sa o respecte.
Ce au halele industriale
Fiecare hala industriala are anumite prerogative cand vine vorba de construire, iar fiecare dintre acestea ar trebui respectate pentru ca rezultatul final sa se concretizeze in construirea unor obiective sigure si durabile.
In privinta documentatiei tehnice atat a arhitecturii cat si a structurii metalice a halei, aceasta trebuie sa fie realizata de ingineri structuristi cu experienta care stiu sa utilizeze programe Autodesk 3D, dar si analiza structurala pe baza elementului finit conform cu standardele si normelor europene in vigoare.
Sectiunile elementelor structurii de rezistenta sunt stabilite pe baza incarcarilor statice si dinamice la care structura urmeaza a fi solicitata. Structura principala de rezistenta este optimizata avand in vedere utilizarea sistemelor de invelitori pentru acoperis precum si a sistemelor de fatade pentru placarea peretilor.
Structura secundara este realizata din profile metalice usoare laminate. Desenele de executie cuprind desene uzinaj pentru fiecare reper si ansamblu si desene ale sectiunilor necesare pentru asamblare.