Pierderea virginității este o experiență unică. Poate fi greu să știi la ce să te aștepți. Cum te vei simți, când ar trebui să o faci și cum poți să te protejezi pentru prima dată?
Cuvintele „virginitate” și „sex” înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți, indiferent dacă au relații sexuale cu persoane de același gen sau de genuri diferite. Indiferent de definiția pe care o folosesc oamenii, mulți se simt nerăbdători să facă sex pentru prima dată.
Această preocupare este total normală, dar zvonurile și miturile care circulă printre prieteni și pe internet pot crea temeri inutile. O educație sexuală adecvată îi poate ajuta pe tineri să filtreze toată cantitatea de informații și să rămână cu ceea ce e este adevărat. Experții de pe sexedu.ro, va pot ajuta în legătura cu acest aspect.
În acest articol, descoperim ce s-ar putea întâmpla – atât fizic, cât și emoțional – atunci când o persoană își pierde virginitatea. De asemenea, abordăm câteva mituri comune despre virginitate și sex și vorbim despre modul în care oamenii se pot pregăti pentru prima dată când fac sex.
Ce este virginitatea și ce este sexul?
Definirea virginității nu este simplă – sexul și virginitatea pot însemna multe lucruri diferite pentru diferite persoane.
Când oamenii spun „fecioară”, deseori înseamnă o persoană care nu a avut parte de sex penetrativ, penis în vagin, cu o altă persoană. Cu toate acestea, aceasta este doar una dintre multele definiții posibile.
Ce se întâmplă cu corpul în timpul sexului?
Oamenii observă de obicei modificări fizice în timpul activității sexuale. Unele dintre acestea sunt aceleași pentru bărbați și femei, în timp ce alte schimbări diferă.
Sexul se simte bine din cauza factorilor mentali și fizici. Creierul eliberează hormoni care susțin plăcerea sexuală și există mii de terminații nervoase în organele genitale care se pot simți bine atunci când sunt stimulate.
Înainte și în timpul sexului, organismul eliberează hormoni. Aceștia cresc cantitatea de lichid din vagin sau stimulează penisul să devină erect. O persoană poate simți, de asemenea, că ritmul cardiac i se accelerează și corpul devine mai sensibil în timpul sexului.
Te doare când îți pierzi virginitatea?
Contactul sexual se poate simți ciudat la început, deoarece este o senzație necunoscută. Acestea fiind spuse, sexul – inclusiv prima dată – nu ar trebui să fie dureros.
Pentru a evita disconfortul, asigurați-vă că există comunicare deschisă cu partenerul înainte și în timpul sexului și nu vă temeți să spuneți dacă ceva va produce neplăceri.
Pentru a maximiza plăcerea și a minimiza șansele de disconfort, petreceți mult timp pentru preludiu.
Care este himenul și cum îl afectează sexul?
Unul dintre cele mai mari mituri despre sexul vaginal pentru prima dată este că himenul unei femei – o membrană subțire, elastică, care unește deschiderea vaginului – se va rupe, provocând sângerare și durere.
Himenul are mai multe forme și tipuri, iar unii oameni se nasc fără himen.
În timpul sexului, himenul se poate rupe și provoca sângerări minore. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă himenul este mai puțin elastic, cum ar fi în timpul adolescenței sau dacă are o deschidere mai mică. Această sângerare este de obicei minimă.
Cu toate acestea, himenul nu se poate rupe în timpul sexului. Este flexibil și nu acoperă de obicei întreaga deschidere vaginală. Dacă s-ar întâmpla asta, sângele menstrual și alte tipuri de lichide vaginale nu ar avea cum să părăsească corpul.
În multe cazuri, himenul unei persoane s-a rupt înainte de a face sex. Unele activități dificile, cum ar fi sportul, pot provoca rupturi minore în himen.
Autorii unei lucrări publicate în revista Reproductive Health în 2019 spun că profesioniștii din domeniul sănătății nu ar trebui să se bazeze niciodată pe examinările fizice ale himenului pentru a evalua dacă o persoană a devenit activă sexual.
Când ar trebui să-ți pierzi virginitatea?
Oamenii pot simți multă presiune pentru a face sex dacă cred că există o „vârstă potrivită”. Cu toate acestea, mulți oameni își fac timp pentru a decide când – sau chiar dacă – vor să devină activi sexual.
Cele mai recente date, colectate în 2017, din Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că 47,8% dintre elevii de liceu din Statele Unite nu au avut niciodată niciun fel de contact sexual.
Așadar, dacă îți faci griji că nu ai făcut sex – oprește-te! Nu există un moment real sau greșit pentru a deveni activ sexual. Momentul potrivit este atunci când te simți potrivit pentru tine – adică când simți o dorință entuziastă de a explora acea parte din tine.
Puteți obține un BTS prima dată când faceți sex?
Da. De fiecare dată când o persoană are contact sexual fără a utiliza prezervativ există șansa ca ea să poată dezvolta o boală cu transmitere sexuală (BTS). Aceasta include și prima dată.
Cu toate acestea, dacă niciuna dintre persoane nu a avut contact sexual cu altcineva înainte, niciuna dintre persoane nu va avea BTS.
Poți rămâne însărcinată prima dată când faci sex?
Da, dacă faci sex penetrativ cu penisul în vagin.
Există zvonuri că femeile nu pot rămâne însărcinate atunci când își pierd virginitatea, dar acest lucru nu este adevărat. Dacă nu utilizați contracepție, sexul prezintă un risc de sarcină, chiar și pentru prima dată.
Cum mă voi simți după aceea?
Experiența de a-ți pierde virginitatea este diferită pentru toată lumea.
Oamenii simt uneori că pierderea virginității va fi o experiență care se schimbă în viață. Experiența fiecărei persoane este diferită – unele se pot simți fericite, emoționale, ușurate, anxioase sau pot să nu aibă un răspuns emoțional special.
Nu există nicio reacție corectă sau greșită la a face sex pentru prima dată. Cum te simți poate depinde de așteptările pe care le-ai avut anterior sau de personalitatea ta, de exemplu.
Pierderea virginității nu trebuie să fie un eveniment stresant.
Înțelegerea la ce să se aștepte și ce s-ar putea întâmpla poate ajuta o persoană să se pregătească, atât fizic, cât și emoțional, pentru a-și pierde virginitatea în orice fel care este potrivit pentru ea.
Oamenii decid să devină activi sexual la diferite vârste, iar unii oameni nu simt niciodată nevoia. Dacă cineva decide să aibă contact sexual, nicio schimbare fizică vizibilă nu poate face o persoană să iasă în evidență ca activă sexual.