Medicul urolog este acel medic care s-a specializat in boli, malformatii, leziuni si tulburari ale tractului genital masculin si ale tractului urinar. Cu toate acestea insa, exista situatii in care pragul unui cabinet de urologie Mures este trecut si de catre femei, nu doar de catre barbati, dat fiind faptul ca un urolog se ocupa si de probleme ale rinichilor de exemplu.
In randurile care urmeaza va prezentam metodele de examinare si multe alte informatii, care sunt adoptate intr-o clinica urologie Mures (si nu numai), asa ca recomandarea noastra este sa cititi pana la final.
Atat pentru femei cat si pentru barbati si chiar si pentru copii sunt foarte utile aceste informatii, pentru ca fiecare poate trece mai devreme sau mai tarziu pragul cabinetului de urologie Mures.
Cand ar trebui sa mearga barbatii si femeile la urolog?
Tractul urogenital este un sistem complex si da nastere la o multitudine de imagini clinice diferite. Sarcina urologilor este de a diagnostica aceste imagini clinice si de a le trata in consecinta.
Din pacate, chiar si astazi, urologia este inca plina de prejudecati. Pentru multi pacienti, sentimentul de rusine fata de boli si teama de examinarile urologice sunt un obstacol in calea consultarii unui urolog. Cu toate acestea, aceasta rusine falsa nu este doar nefondata, ci si periculoasa: chiar si bolile urologice inofensive, cum ar fi cistita, pot avea consecinte grave daca sunt lasate netratate.
Bolile si simptomele pentru care ar trebui sa cautati un urolog sunt, de exemplu:
- Infectii ale tractului urinar, modificari ale urinei, durere la trecerea urinei, descarcare din uretra
- Incontinenta urinara, tulburari de urinare, scurgeri nocturne de urina.
- Insuficienta renala, calculi renali.
- Disfunctie erectila.
- Modificari ale organelor genitale masculine, modificari ale ejacularii cum ar fi ejacularea precoce de exemplu.
- Inflammatia prostatei.
- BTS.
- Andropauza (menopauza la barbati).
- Infertilitatea (test de fertilitate, analiza materialului seminal).
- Screeningul cancerului.
Ce metode de examinare si tratament foloseste un urolog?
In functie de multitudinea de imagini clinice posibile, urologul are la indemana o mare varietate de metode de examinare si tratament.
Examenul ecografic este o procedura non-invaziva imagistica in care de exemplu, pietrele la rinichi sau de vezica urinara, tumori sau malformatii pot fi facute vizibile.
Urografia este o examinare cu raze X a rinichilor, ureterelor si a vezicii urinare. Sistemul urinar este vizualizat folosind mijloace de contrast, astfel incat sa poata fi recunoscute pietre vezicale sau renale, boli tumorale sau malformatii.
In timpul cistoscopiei sau uroscopiei, uretra, vezica si prostata sunt examinate cu o camera speciala subtire. Pietrele mici ale vezicii urinare pot fi de asemenea indepartate, pot fi prelevate probe de tesut si sangerari minore pot fi oprite. In biopsia de prostata, probele de tesut sunt prelevate de la prostata folosind o sonda endorectala introdusa prin rect, care sunt apoi analizate si facilitand cautarea cancerului de prostata.
In timpul punctiei, o canula este introdusa intr-o cavitate din zona rinichiului pentru a indeparta tesutul renal. Aceasta metoda este utila de exemplu, atunci cand se cauta cancer la rinichi. Testul de urina cauta substante precum sange, zahar, proteine sau agenti patogeni in urina. Pot fi diagnosticate boli precum infectii ale tractului urinar sau chiar diabet.
Cistometria masoara presiunea si capacitatea vezicii urinare. Pentru a face acest lucru, vezica golita este umpluta cu solutie salina folosind un cateter.
In spermiograma, materialul seminal al barbatului este examinat macroscopic si microscopic. Rezultatele ofera indicatii privind fertilitatea barbatului.
Asadar, acum ati aflat si ce este un urolog, si ce face acesta si cand este necesar sa il vizitati. Este foarte important ca toata lumea sa aiba la cunostinta toate aceste informatii despre urologi, dar si despre alti medici.