Share Button

Ce este un EKG?O electrocardiograma inregistreaza semnalele electrice din inima. Este un test comun folosit pentru a detecta problemele cardiace si pentru a monitoriza starea inimii in multe situatii. Electrocardiogramele, denumite si EKG-uri, se fac adesea intr-un cabinet medical, o clinica privata sau o la spital.

Un EKG sau electrocareiograma este un test neinvaziv, fara durere, cu rezultate rapide. In timpul EKG, senzorii (electrozii) care detecteaza activitatea electrica a inimii sunt atasati la piept si, uneori, la nivelul membrelor. Acesti senzori sunt lasati de obicei doar cateva minute. Medicul dvs. va poate discuta rezultatele cu dvs. in aceeasi zi cu electrocardiograma sau la urmatoarea dvs. intalnire.

Cum functioneaza

Fiecare batai de inima este declansata de un impuls electric generat in mod obisnuit de celule speciale din camera dreapta din inima (celulele stimulatoare cardiace). O electrocardiograma inregistreaza momentul si puterea acestor semnale in timp ce calatoresc prin inima ta.

O electrocardiograma este, de asemenea, numita EKG cu 12 conduceri, dat fiind faptul ca, colecteaza informatii din 12 zone diferite ale inimii. Aceste vederi sunt create de electrozi, de obicei 10, plasati pe pielea pieptului si, uneori, pe membrele dumneavoastra. Activitatea electrica este inregistrata ca valuri pe un grafic, cu diferite modele care corespund fiecarei faze electrice a batailor inimii.

Un EKG standard poate inregistra un ritm cardiac anormal numai daca se intampla in timpul testului. Anumite ritmuri cardiace anormale vin si pleaca, astfel incat medicul dumneavoastra poate sa va supuna unui alt tip de monitorizare a ritmului cardiac, cum ar fi un monitor Holter, pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor.

O electrocardiograma este un mod nedureros, neinvaziv de a ajuta la diagnosticarea multor probleme comune ale inimii la persoanele de toate varstele. Medicul dumneavoastra poate utiliza o electrocardiograma pentru a detecta:

 • Neregularitati in ritmul inimii (aritmii);
 • Daca arterele blocate sau inguste in inima dumneavoastra (boala coronariana) cauzeaza dureri toracice sau un atac de cord;
 • Probleme structurale cu camerele inimii;
 • Un atac de cord anterior;
 • Cat de bine se desfasoara anumite tratamente in curs de desfasurare, cum ar fi un stimulator cardiac de exemplu.

Este posibil sa aveti nevoie de un test de ritm cardiac daca prezentati oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

 • Palpitatii ale inimii;
 • Puls rapid;
 • Dureri in piept;
 • Dificultati de respiratie;
 • Ameteli, usurinta sau confuzie;
 • Slabiciune, oboseala sau scaderea capacitatii de a-si exercita activitatea.

Este sigur un EKG?

O electrocardiograma este o procedura sigura. Nu veti avea niciun risc de a avea un soc electric in timpul testului deoarece electrozii plasati pe corp nu emit energie electrica. Ei inregistreaza doar activitatea electrica a inimii tale.

Asadar, dupa cum se poate observa, un EKG sau electrocardiograma este un test neinvaziv, fara durere, cu rezultate rapide care poate fi efectuat in cazul in care exista diferite situatii mai putin placute precum palpitatii ale inimii, ameteli, dureri in piept, puls rapid, senzatia de slabiciune si oboseala.

Un asemenea test EKG piate fi efectuat si la Cardio Clinic, o clinica medicala moderna, care dispune de cele mai noi si de cele mai performante echipamente medicale, si de personal foarte bine pregatit.

There are no comments.

Leave a Reply