In calea sa, aorta abdominala este legata in fata peritoneului, venei liniare, venei renale stangi, duodenului, radacinii mezenterului si buclelor intestinale. In spatele ei are coloana vertebrala in portiunea lombara, iar in dreapta are vena cava inferioara.
Conform existentei in organism a formatiunilor de viata animala si de viata vegetativa, aorta abdominala are ramuri parietale si ramuri viscerale si, de asemenea, in functie de existenta in cavitatea abdominala a viscerelor uniforme si ciudate, ramurile viscerale sunt impartite. Ramurile viscerale ciudate ies din fata anterioara si sunt trei: trunchiul celiac, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara.
Sunt mai multe motive pentru care medicii pot cere o ecografie de tip Doppler pentru aorta abdominala.
Medicii recomanda o ecografie abdominala pentru a detecta un anevrism aortic abdominal la barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani care sunt fumatori sau au fumat anterior. Daca nu ati fumat niciodata, screening-ul pentru anevrismul aortic abdominal la barbati (sau femei) nu este recomandat decat daca medicul dumneavoastra suspecteaza un anevrism sau daca aveti un istoric familial de anevrism.
De ce se face
O ecografie abdominala poate ajuta medicul sa se uite la multe organe din abdomen. Medicul dumneavoastra va poate recomanda acest test daca aveti o problema in oricare dintre urmatoarele domenii:
- Vasele de sange din abdomen
- Vezica biliara
- Rinichi
- Ficat
- Pancreas
- Splina
O ecografie abdominala poate ajuta medicul sa evalueze cauza durerii abdominale sau a distensie. Aceasta poate ajuta la detectarea pietrelor la rinichi, boli de ficat, tumori, si multe alte boli.
Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa aveti o ecografie abdominala, daca sunteti la risc pentru un anevrism aortic abdominal. Se recomanda ca barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani care au fumat cel putin 100 de tigari in timpul vietii sa faca o ecografie a aortei abdominale o data.
Screening-ul de rutina pentru anevrismele aortice abdominale la femei nu este recomandat. De asemenea, nu este clar daca barbatii care nu au fumat niciodata ar putea beneficia de o ecografie abdominala pentru a detecta anevrismele aortice abdominale.
Riscurile pe care le are
Ecografia abdominala este o procedura sigura care utilizeaza undele sonore de mica putere. Nu exista nici un risc cunoscut.
Cum sa te pregatesti
In general, va trebui sa evitati mancarea si bautura (postul) timp de 8 pana la 12 ore inainte de a face o ecografie abdominala. Alimentele si fluidele din stomac (si urina din vezica) pot impiedica tehnicianul sa obtina o imagine clara a structurilor din abdomen.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca este bine sa beti apa in timpul postului si daca ar trebui sa continuati sa luati medicamente.
La ce va puteti astepta
Inainte de procedura
Inainte de o ecografie abdominala, ti se poate cere sa pui un halat de spital si sa indepartati bijuteriile. Vi se va cere sa va culcati pe pat, pe spate.
In timpul procedurii
Ecografiile abdominale sunt de obicei efectuate de un tehnician specializat (sonograf). Tehnicianul aplica o cantitate mica de gel cald pe abdomen. Gelul functioneaza alaturi de dispozitivul cu ultrasunete, numit traductor, pentru a oferi imagini mai bune.