Aparatul de sudura este un echipament pe care il poti intalni in diferite ateliere (atelier de tinichigerie auto, service auto, ateliere de confectii metalice, etc.), dar poate fi necesar si intr-o gospodarie.
In cazul in care locuiesti la casa, nu trebuie neaparat sa fii cel mai bun mester pentru a-ti cumpara un aparat de sudura. Acesta este un echipament de care mai devreme sau mai tarziu vei avea nevoie in gospodarie.
Poate ai nevoie sa sudezi o poarta, poate iti construiesti o terasa si trebuie sa folosesti aparatul de sudura. poate iti compartimentezi diferit curtea si trebuie sa faci gard, iar in acest sens aparatul de sudura iti poate fi cel mai bun aliat.
Cand vine insa vorba despre aparate de sudura, trebuie precizat ca acestea sunt de mai multe tipuri, si trebuie sa detii cunostinte despre fiecare in parte, pentru a te asigura ca faci cea mai potrivita alegere. Iata asadar care sunt tipurile de aparate de sudura.
- Aparat de sudura MMA
Aparatul de sudura de tip MMA, este aparatul de sudura cu electrozi de tip redresor, transformator. Acesta este aparatul de sudura traditional, pe care il foloseau parintii si bunicii nostrii cand sudau cate ceva.
Aparatele de sudura MMA folosesc electrozi pentru a suda, iar prin topirea se utilizeaza lipirea materialelor. Aparatul de sudura de acest tip este potrivit pentru a fi folosit atat in aer liber (chiar si in conditii de vant puternic) cat si in interior.
Poate suda materiale de grosimi diferite, poate suda un numar mare de materiale, dar este greu si voluminos, si consuma multa energie in timp ce randamentul este mic. Ba chiar mai mult, un asemenea aparat de sudura necesita si experienta pentru a fi utilizat.
- Aparat de sudura MIG/MAG
Urmatorul tip de aparat de sudura este MIG/MAG care topeste un fir metalic pentru a uni doua suprafete. Acest aparat de sudura elimina un gaz inert de tip mig, sau un gaz activ de tip mag, pentru a proteja sudura. Aceste gaze nu permit sa se depuna rezuduri pe sudura.
Aceste aparate de sudura ofera sudura mai fina, mai neteda si mai curata; pot fi folosite si de catre incepatori si ofera sudura foarte rezistenta chiar si pentru materialele subtiri.
Trebuie insa precizat ca aceste aparate de sudura sunt destinate utilizarii doar la interior, si au pretul mai mare decat aparatele MMA de sudura.
- Aparat de sudura TIG
Acesta este aparatul de sudura cu gaz inert, care utilizeaza un electrod de wolfram sau tungsten (cere este neconsumabil). Prin eliminarea unui gaz inert, aparatul protejeaza sudura care este neteda, fara reziduri si precisa.
Un astfel de aparat poate suda materiale subtiri, dar are pretul mare iar acesta este dezavantajul cel mai important. In plus, sudura cu un asemenea aparat este destul de lenta.
- Aparat de sudura autogen
Urmatorul tio de aparat de sudura este apartul autogen care foloseste placara oxiacetilenica dar si firul metalic in vederea topirii metalului.
Un astfel de aparat de sudura este potrivit pentru a suda chiar si materialele ruginite si degradate, si poate fi utilizat chiar si in conditii de vant. Aparatul de sudura autogen poate fi folosit chiar si de catre incepatori, dar si acesta are unele dezavantaje.
Amintim faptul ca este greu de manipulat si de depozitat din cauza dimensiunilor sale mari. In plus, aparatul emite multa caldura in material cand se face sudura, iar din acest motiv pot aparea foarte des deformatii.
Acestea sunt asadar tipurile de aparate de sudura. In functie de buget si de necesitati, iti poti alege unul dintre tipurile de aparate sudura mentionate.
1 comment
Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!
Comments are closed.