Tot ce trebuie sa stiti despre placute si discuri de frana

Tot ce trebuie sa stiti despre placute si discuri de frana

0 Shares
0
0
0

Tot ce trebuie sa stiti despre placute si discuri de franaComponentele sistemului de franare reprezinta unele dintre cele mai importante componente ale oricarui vehicul si trebuie verificate in mod regulat. Componentele sistemului de franare uzate pot contribui la reducerea capacitatii de franare si la cresterea distantelor de oprire, ceea ce duce direct la un risc mai ridicat de producere a unui accident.

Cum sa stiti cand sa inlocuiti discurile de frana

Exista 5 semne principale de avertizare care indica faptul ca franele sunt uzate sau deteriorate.

  1. Un zgomot ridicat sau slefuit atunci cand aplicati franele. Unele placute au indicatoare de avertizare care fac ca acest sunet sa avertizeze soferul atunci cand materialul de frecare este scazut.
  2. O vibratie neobisnuita in timpul franarii. Aceasta indica in mod normal un disc de frana deformat, care poate duce la o pierdere a performantelor sistemului de franare al masinii.
  3. Pedala de frana se simte mai moale cand se apasa decat de obicei. Este posibil ca aerul sau umezeala sa fi contaminat lichidul de frana, determinand o deplasare mai lunga a pedalei.
  4. Distanta de care este nevoie pentru ca autovehiculul sa incetineasca sau sa se opreasca complet in timpul franarii a crescut. Placutele sau discurile de frana uzate pot avea ca rezultat o distanta de franare mai mare in timpul franarii.
  5. Vehiculul trage intr-o parte in timpul franarii. Etrierele lipicioase pot determina tragerea la o parte a vehiculului si reducerea performantelor de franare.

Cum functioneaza sistemele de franare?

Majoritatea sistemelor de franare sunt simple. La fiecare roata aveti un disc de frana, un etrier de frana si o pereche de placute de frana. Cand apasati pedala de frana, lichidul de frana este fortat sa apara pe etrierul care apoi strange placutele de frana pe discul de frana, impiedicand astfel autovehiculul sa isi continue deplasarea.

Cum sa verificati starea discurilor de frana si a tampoanelor

Nu trebuie sa scoateti roata masinii pentru a inspecta vizual discurile de frana. Cu toate acestea, daca doriti sa aveti parte si de o inspectie vizuala a placutelor de frana, va trebui sa scoateti roata.

Discuri de frana

Partea discului de frana orientata catre dvs. ar trebui sa aiba un exterior stralucitor. Principalele lucruri pe care trebuie sa le priviti sunt petele aspre sau canelurile vizibile. Acest lucru indica, de obicei faptul ca discul de frana a ajuns sub grosimea minima si trebuie inlocuit.

Placute de frana

Rotirea volanului in directia opusa placutelor de frana pe care le verificati va poate oferi o vedere mai buna. Placutele vor fi indreptate spre discul de frana si sunt inchise de etrierii de frana, in mod normal va exista o gaura de inspectie, astfel incat grosimea sa poata fi verificata. Placutele de frana ar trebui inlocuite daca tamponul are o grosime mai mica de 1/8-inch.

Cum sa alegeti discurile de frana corecte pentru vehiculul dvs.

Exista doua tipuri principale de discuri de frana: ventilate si solide, iar in continuare vom discuta despre acestea. Aceste doua tipuri de discuri sunt usor de inteles daca le priviti din lateral. Daca aveti jante din aliaj usor cu un spatiu rezonabil intre spite, probabil ca veti putea afla daca discurile de frana sunt solide sau ventilate fara sa scoateti roata.

Discurile de frana ventilate, sunt doua discuri plate montate unul langa celalalt, cu goluri intre ele pentru a permite curgerea aerului. Acest lucru ajuta discurile sa se raceasca, imbunatateste franarea si prelungeste durata de viata a discurilor, si sunt recomandate de catre cei mai multi mecanici auto. Discurile solide sunt doar un disc solid, fara spatiu intre ele.

0 Shares