Tipuri de termosisteme pentru constructii

0 Shares
0
0
0

Tipuri de termosisteme pentru constructiiTermoizolarea fatadelor ridica numeroase probleme, datorita numeroaselor moduri de executare, a structurii peretilor si a cerintelor de finisare.

Materialele existente pe piata sunt numeroare si trebuie alese in functie de cernitele si necesitatile, izolatoare ale cladirii. Pot fi utilizate in constructiile noi sau pentru reabilitarea celor vechi.

Pentru o constructie de calitate este necesara o tehnica corecta de executie. Trebuie acordata o atentie sporita zonelor in care se pot crea punti termice ( racordul la soclu, la grinzile planseelor, racordul la tamplarie si cel de la streasina sau pod).

Termosistemele au numeroase avantaje: imbunatatesc capacitatile termoizolante a peretilor
de exterior; au costuri reduse de manopera; sunt disponibile intr-o mare varietate de culori si texturi; ofera posibilitatea realizarii fara a cauza deteriorari sau strapungeri prin termoizolatie; imbunatatesc  microclimatul interior si astfel sunt reduse costurile energiei pentru incalzire/racire.

In functie de suportul pe care sunt aplicate termosistemele pot fi: la peretii de zidarie, la peretii pe structurii usoare si fatade ventilate.

Termosistemele la peretii din zidarie
Printre cele mai intalnite consturctii de la noi sunt zidariile. Pentru a obtine o izolatie termica eficienta este necerar sa se respecte anumite cerinte: grosimea corespunzatoare a materialului izolant; tipul materialului utilizat pentru realizarea termosistemului; atentie la executarea lucrarii.

1. Grosimea materialului izolator se calculeaza in functie de tipul zidariei (caramida plina sau cu goluri, BCA, boltari, beton, sau panouri prefabricate). Nu este recomantat polistirenul extrudat pentru termosisteme.

2.Pentru termoizolare eficenta se recomanda utilizarea produselor pentru fatada.

3. In executarea lucrarii trebuie sa se urmareasca detalii importante precum: intoarcerea termoizolatiei la golurile de ferestre si usi spre tamplarie, pentru a impiedica pierderile de energie; teserea placilor de polistiren expandat la colturi.

4. continuitatea termosistemului cu termoizolatia acoperisului si a soclului este o cerinta obligatorie care sporeste eficienta.

Termosistem la pereti pe structuri usoare din lemn sau  metal. Si in cazul acestor pereti trebuie sa se tina cont necesitatile izolatoare ale cladirii. In aceata situatie este necesara amplasarea unei folii impermeabile la interior, pe fata calda a termoizolatiei, pentru a impiedica migrarea vaporilor prin structura peretilor, respectiv condensarea acestora in interiorul peretilor.

Termoizolarea fatadelor ventilate. Datorita paletei mari de materiale si texturi aceasta alegere a devenit din ce in ce mai utilizata in zilele noastre pentru constructiile rezidentiale. Pentru aceste tipuri de structuri este necesara utilizarea unui material termoizolant care rezista la schimbari de umiditate, de temperatura si permit izolarea buna a fatadei.

Sistemele de prindere pentru placajele uscate se vor ancora de structura cladirii urmarindu-se ca strapungerile prin termoizolatie sa limiteze aparitia de punti termice care ar putea reduce capacitatea termoizolanta a acestora.

0 Shares