Suc de aronia natural sau imbuteliat?

0 Shares
0
0
0

Despre beneficiile sucului de aronia se vorbeste mult in ultima perioada. Astfel, fructele magice care cresc in zona Transilvaniei au devenit in ultima perioada tot mai populare pe internet, dupa fructele de goji sau de macese. In fapt, aronia este un arbore inrudit cu macesele, care s-a aclimatizat foarte bine in zona Banatului si a Timisoarei.

Clima blanda de aici a facut ca in zona sa se dezvolte afaceri bazate exclusiv pe aceste fructi, deosebit de bogate in vitamine si minerale naturale. Cum se consuma insa fructele de aronia? Pot fi ele consumate ca atare sau, dimpotriva, este mai bine sa le preparam intr-un anumit fel?

Din acest punct de vedere, parerile sunt impartite. Bineinteles, consumul de fructe proaspete nu poate fi egalat cu niciun produs derivat din acestea, indiferent cat de sanatos si de natural sunt produse.

Insa, dat fiind ca aceste fructe nu sunt inca larg popularizate si aclimatizate in Romania, consumul lor in stare proaspata nu este chiar la indemana oricui. Acesta este motivul pentru care pe piata au aparut diverse produse care folosesc din plin productia de aronia.

De la dulceata, la suc natural sau vin

Astfel, pe piata au aparut diverse retete care au la baza fructele de aronia, cele mai multe fiind traditionale, dar si adaptate specificului local.

Prima dintre ele este dulceata de aronia. Fructele mici, asemanatoare maceselor, dar mult mai inchise la culoare, este considerata o delicateteta, unii producatori fiind desemnati furnizori pentru inalte personalitati ale Romaniei sau chiar ai diverselor case regale.

Nu este deloc intamplator ca insusi Printul Charles al Marii Britanii este un iubitor al zonei Transilvaniei, prin prisma bogatiilor si a traditiilor culinare pe care aceasta zona le ofera.

Dulceata de aronia se numara, astfel, printre vedetele targurilor de produse traditionale din zona Banatului, aceasta fiind preparata din fructe proaspete, cu adaos de zahar, fara conservanti artificiali sau alti indulcitori.

Dincolo de dulceata, din aronia se mai prapara sucul natural, prin presarea fructelor proaspat culese. Din acest punct de vedere, este extrem de important de stiut ca sucul proaspat isi pastreaza proprietatile la frigider timp de o saptamana, dar el poate fi pus si la congelator, pentru a putea fi consumat in orice perioada a anului.

Cel putin pentru perioada iernii, fructele de aronia reprezinta un aport de vitamine esential, de natura sa tonifice organismul. Ambalat, produsul poate avea o perioada de valabilitate mult prelungita, in conditiile in care sucul nu contine alti conservanti, bazandu-se doar pe vitaminele si antioxidantii naturali.

Iar pentru ca traditia sa fie dusa pana la capat, mentionam ca din fructele de aronia se prepara chiar vin, in conditiile in care fructele sale contin substante asemanatoare strugurilor, dar mult mai concentrate.

0 Shares