Inalbirea dintilor este cea mai populara procedura cosmetica dentara, care imbunatateste aspectul dintilor.Aceasta metoda nu se aplica o singura data,trebuind sa se repete din cand in cand, daca se doreste sa se mentina culoarea cat mai stralucitoare.
Stratul exterior al dintelui este reprezentat de smalt, sub acesta fiind dentina. Culoarea dintilor naturali este creata de reflexia si dispersia luminii pe smalt combinate cu culoarea dentinei. Smaltul, mai fin sau mai rugos, afecteaza reflectarea luminii, si prin urmare culoarea dintelui.
Cele mai frecvente motive pentru care dintii isi schimba culoarea sunt: tutunul, consumul de lichide de culoare inchisa (cafea, ceai, cola, vin rosu).
Varsta inaintata face ca dintii sa fie mai putin sralucitori, deoarece smaltul devine mai subtire, iar dentine devine mai intunecata.
Alte cauze includ folosirea antibioticelor (tetraciclina). Ele pot pata dintii copilului daca sunt luate de mama in a doua jumatate a sarcinii, sau daca sunt luate de un copil care are varsta de pana in 8 ani.
De asemenea si traumatismele pot intuneca culoarea dintilor.
Inainte de inalbirea dintilor, acestia trebuie tratati. Se trateaza cariile dentare, deoarece solutia de albire ajunge la partile interioare al dintelui, producand necroze. In cazul in care gingiile s-au retras, radicinile dintilor expuse, apar galbene si decolorate, produsele de albire nemodificandu-le culoarea.
Inalbirea dintilor se face la cabinetul stomatologic sau la domiciliu.
La cabinet, medicul va face, mai intai, o radiografie a dintilor, ajutandu-l la examinarea, tratarea si monitorizarea evolutiei tratamentului.
De asemenea, medicul cere informatii cu privire la cauzele care au dus la colorarea dintilor. In continuare, acesta incepe cu igienizarea dintilor, indepartand filmul de bacterii de pe suprafata smaltului, a resturilor alimentatre si a altor substante care au dus la modificarea culorii. Odata ce s-a facut acest lucru, procedura de albire dentara poate incepe.
Exista doua procedee de albire: una pe dinti cu nervi vii, cealalta pe un dinte caruia i s-a tratat radacina si nu mai are nerv viu.
Pentru albirea dintilor cu nervi vii se foloseste un gel care este aplicat direct pe suprafata dintelui, produs ce contine peroxid de hidrogen. Aceasta metoda se foloseste atat in cabinetul medicala cat si acasa.
La cabinet, medicul stomatolog utilizeaza un gel de albire mai puternic. O lumina speciala activeaza acest gel, permitand ca albirea sa se realizeze cat mai repede. In cabinet, inalbirea dureaza, de obicei, 30 – 90 minute, fiind nevoie de 1 – 3 sedinte. Numarul sedintelor variaza in functie de metoda utilizata si de cat de severe sunt petele.
Pentru albirea la domiciliu, se pot cumpara substante care contin un agent de albire mai slab decat cel folosit de medic. Acestea sunt aplicate cu ajutorul unei piese pentru gura sau a unei benzi care se lipeste pe dinti.
Pastele de dinti de albire contin material abrazive care indeparteaza petele de pe smalt.
Albirea dintilor care nu au nervi vii nu le poate imbunatati aspectul in cazul in care acestia au suferit tratamente ale canalelor. In acest caz, medicul va utiliza o procedura prin care albeste dintele din interior.
Albirea nu este o solutie permanenta. Petele vor reveni. Daca fumati, daca consumati alimente si bauturi colorate, culoarea alba a dintilor se estompeaza in mai putin de o luna. Daca se evita aceste sursa de colorare, efectul tratamentului de albire dureaza de la 6 luni pana la un an.