Share Button

Rolul unui avocat este clar de a apara drepturile si libertatea omului. Aceasta se supune doar legii, codului deontologic si al statutului profesional, iar profeia sa este de a reprezenta persoane fizice sau juridice si de a le asista in fata instantei, a organelor de urmarire penala sau in fata altor persoane fizice sau juridice. Avocatului penalist trebuie sa i se asigure desfasurarea activitatii in conditiile prevazute de lege.

In cazul unui proces penal, avocatul este participant si de cele mai multe ori are un rol determinat, din momentul in care s-a inceput faza urmaririi penale. Pentru ca avocatul sa isi desfasoare activitatea, organele judiciare au obligatia de a-i asigura timpul necesar pentru pregatirea apararii.

Subiectii principali au dreptul la aparare pe tot parcursul procesului penal. Un avocat penal Bucuresti poate consulta dosarul cauzei ori de cate ori este nevoie, in orice etapa a procesului penal. Din aceasta cauza, este foarte util sa discutati cu avocatul ori de cate ori aveti nelamuriri sau credeti ca stiti detalii ce pot conta pentru aparare.

Avocatul penal studiaza actele dosarului pentru a nota informatii din continutul acestuia. Fotocopiile (daca sunt necesare), se vor face pe cheltuiala clientului si de cele mai multe ori sunt foarte utile in formularea apararii.

Orice detaliu sau act pus la dispozitia avocatului din consultarea dosarului va trebui sa ramana confidential, iar secretul datelor sa ramana pastrat. De asemenea, daca obtineti vreun detaliu referitor la cazul la care sunteti implicat, discutati cu avocatul despre acest lucru, uneori fiind factorul cheie in procesul penal.

Din momentul in care sunteti reprezentat de catre un avocat, acesta are rolul de a asculta toate declaratiile partilor sau ale dumneavoastra si acest drept nu poate fi restrictionat. Din aceasta cauza este ideal sa discutati despre toate detaliile ce stau la baza comiterii unei infractiuni.

Pe durata audierii, dar si inainte, va puteti consulta cu avocatul in vederea aparatii dumneavoastra, organul judiciar permitandu-i avocatului sa utilizeze notitiile proprii. Indiferent ca sunteti victima sau inculpat, trebuie sa solicitati informatii cu privire la data si la ora cand se va incepe urmarirea penala, cat si audierea de catre judecator.

Dosarul care contine toate actele necesare procesului va fi pus la dispozitie pentru avocatul persoanei vatamate, avocatul inculpatului, precum si inculpatului si victimei in sine. In acest caz, consilierea juridica este foarte benefica pentru ambele parti.

Chiar daca faceti parte din categoria victimelor sau inculpatilor, intr-un caz de procedura penala aveti neaparata nevoie de reprezentarea unui avocat specializat in drept penal. Acesta joaca un rol esential in apararea clientului, de multe ori fiind factorul cheie in ceea ce priveste libertatea inculpatului.

Formularea unei aparari in mod corect, de catre avocatul penal impreuna cu clientul sau, reprezinta un plus in fata instantei care va lua acest aspect in considerare.

Instanta decide cum va fi pedepsit inculpatul, daca va fi pedepsit si cine va suporta costurile, in functie de circumstantele in care s-a produs incidentul, apararea partilor si toate detaliile incluse in dosar.

There are no comments.

Leave a Reply