Copiii sunt cei mai expusi la formarea cariilor pe dinti, in primul rand pentru ca igiena lor orala nu este atat de temeinica daca nu sunt ajutati constant de catre parinti, iar in al doilea rand pentru ca cei mici au tendinta de a consuma mai multe zaharuri decat adultii, care isi controleaza mai mult dieta. Tocmai de aceea igiena orala corecta a copiilor este esentiala de la cele mai mici varste!
De ce e nevoie de pasta de dinti?
Pasta de dinti contribuie la indepartarea biofilmului dens si daunator de pe suprafata dintelui, care poate cauza aparitia cariilor si afectiunilor gingiilor.
Majoritatea pastelor de dinti de pe piata contin si fluor, care face dintii mai rezistenti la carii dentare si contribuie la remineralizarea dintilor, anuland astfel leziunile timpurii ale smaltului. In plus, unele paste de dinti au ingrediente speciale, ce pot remedia petele de pe dinti sau respiratia neplacuta.
Cata pasta trebuie sa isi puna un copil pe periuta?
Pentru copiii mici pasta de dinti nu este necesara, insa daca se doreste neaparat, doar o picatura mica pe periuta este o cantitate potrivita.
Copiii cu varste de peste 3 ani trebuie sa foloseasca o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare.
Din cauza imaginilor din reclamele la pasta de dinti, nu e deloc surprinzator ca multi adulti sunt convinsi ca au nevoie sa acopere intreaga suprafata a periutei cu pasta de dinti, insa in realitate, doar un bob de mazare e suficient si pentru adulti.
Ce pasta ar trebui sa foloseasca un copil?
Exista multe branduri de pasta de dinti pe piata si, in general, tipul de pasta ales va depinde de aroma pe care o prefera fiecare copil. Trebuie sa fii atent, insa, la cantitatea de fluor pe care o contine o pasta de dinti.
Copiii mici (in general sub 3 ani) care inghit pasta de dinti trebuie sa se spele cu pasta de dinti pe baza de calciu, fara fluor.
Copiilor cu varste intre 3 si 6 ani le este recomandata o pasta de dinti cu continut redus de fluor, in timp ce copiii cu varste de peste 6 ani pot folosi pasta de dinti cu continut ca pentru adulti. In final, totul tine de capacitatea copilului de a scuipa pasta de dinti in timpul periajului, dar si de sfatul medicului stomatolog la care il duci pe cel mic.
Daca exista un risc crescut de carii dentare, medicul stomatolog ii va recomanda o pasta de dinti cu un nivel adecvat de fluor.
Cat despre pastele de dinti pentru albirea dintilor, acestea nu sunt recomandate deloc copiilor.
Ponturi pentru pasta de dinti ideala
1. Invata copilul sa scuipe si atat, fara sa clateasca! Invata-ti copilul sa evite sa clateasca gura dupa periaj si incurajeaza-l sa scuipe orice exces de pasta. Pasta ramasa va oferi un plus de protectie dintilor.
2. Daca ai un copil cu alergii sau cu aversiune fata de unele arome, exista in farmacii pasta de dinti fara gust, fara coloranti sau arome. Intreaba stomatologul despre ea la urmatoarea vizita!
3. Nu uita, nu iti trebuie decat un bob de mazare de pasta de dinti.
4. Incearca sa eviti pastele de dinti cu un continut mare de indulcitori, pentru ca acestea vor face mai dificila tranzitia la pasta mentolata.
Intrebari frecvente
Copilul meu are 5 ani si poate scuipa pasta. Ce pasta trebuie sa folosesc?
Cand copilul poate scuipa, e sigur sa ii oferi pasta de dinti pentru adulti.
Copilul meu nu foloseste pasta mentolata. Am alta optiune?
Unele dintre brandurile principale de pe piata ofera si alte optiuni. Stai de vorba cu stomatologul pedodont despre optiunile potrivite copilului tau.