Societatea de astazi nu mai priveste divortul ca pe un fapt iesit din comun, asa cum se intampla cu zeci de ani in urma. Practic, separarea cuplurilor a devenit astazi un lucru absolut normal, in ciuda faptului ca la parafarea casatoriei, ca soti, ne juram credinta „pana ce moartea ne va desparti”. Sunt insa momente in viata in care fiecare doreste sa mearga pe alt drum.
Iar daca apelezi la un avocat divort Bucuresti, acest lucru se poate produce mai simplu decat crezi. Prima conditie pentru un divort fara dureri este aceea a unei solutii nascute din consimtamantul ambilor soti.
Practic, daca stam bine sa ne gandim, doi soti care si-au jurat la un moment dat credinta ar trebui sa aiba intlepciunea de a se desparti in acelasi mod, adica civilizat si fara traume de o parte si de alta.
Din nefericire, insa nu de fiecare data sa intampla astfel. Un avocat divort te va ajuta sa treci insa peste acest moment dificil din viata ta, astfel incat sa fi capabil sa o iei de la capat, fie pe cont propriu, fie in cautarea unei noi relatii. Multe divorturi, desi incepute pe cale amiabila, ajunga sa se finalizeze cu scandaluri interminabile in instante.
Iar daca in privinta copiilor sa spunem ca sotii mai gasesc cale de intelegere, atunci cand vine vorba de bunuri insa, lucrurile pot lua intorsaturi dintre cele mai urate. Sa vedem insa care ar fi solutiile pentru un partaj al bunurilor fara resentimente de o parte si de alta.
Partajul, ulterior divortului
Un prim aspect pe care va trebui sa il iei in considerare este ca partajul vine intotdeauna ulterior divortului. Cu alte cuvinte, nu putem vorbi despre partaj pana nu ave o decizie a instantei in ceea ce priveste separarea cuplurilor.
Atunci cand exista premisele unei intelegeri in ceea ce priveste partajul si, eventual, custodia copiilor, si partajul poate avea un curs normal. Adica, anii nesfarsiti de lupte prin tribunale, asa cum vedem prin filme, se pot reduce la unul sau doua termene, in care judecatorul, pur si simplu, sa ia act de decizia sotilor in ceea ce priveste bunurile.
Pentru clarificarea lucrurilor, trebuie precizat ca partajul va face referire intotdeauna doar la bunurile dobandite in timpul casatoriei. Prin urmare, cu exceptia cazurilor in care anumite bunuri – precum imobile, automobile, electrocasnice, bijuterii sau obiecte de arta – nu sunt cumparate sau cu titlu de mostenire dinaintea casatoriei, specificate in acte, toate celelalte bunuri vor fi supuse partajului.
Din acest punct de vedere, atunci cand in timpul casatoriei un anumit bun este trecut pe numele unuia dintre parteneri, el va deveni bun comun. Totodata, este posibil ca de la momentul depunerii cererii de divort fiecare dintre soti sa mai acumuleze venituri si bunuri de natura materiala.
Din momentul pronuntarii divortului, acestea vor deveni insa doar bunurile celui care le-a dobandit, daca acest lucru poate fi dovedit cu acte, reprezentand facturi si chitante.