Share Button

Importanta unei izolatii bune la casa

Izolatia spatiului de locuit este o chestiune extrem de importanta. Daca casa/apartamentul nu sunt izolate corespunzator, pot sa apara o serie de probleme deranjante din toate punctele de vedere. Cateva dintre aceste probleme sunt: aparitia mucegaiului, diferentele mari de temperatura, lipsa unui confort termic si cresterea exponentiala a facturilor la electricitate/gaze, in functie de felul in care incalziti locuinta.

Cu alte cuvinte, o izolatie buna va ofera atat confort termic cat si siguranta, respectiv economii substantiale. Daca sunteti in constructie sau in renovare, va recomand sa apelati la echipe de specialisti in acest sens. Desi aparent toata lumea este constructor si toata lumea este priceputa, o astfel de echipa are experienta in domeniu si va pot oferi solutii personalizate pentru situatia/nevoile dumneavoastra.

Daca planuiti sa va mutati intr-un imobil, indiferent ca vorbim despre o casa sau un apartament, interesati-va cu atentie de finisajele si de izolatia existenta. Conteaza destul de mult si calitatea materialelor folosite, respectiv oamenii care au lucrat la acea izolatie. Desi acest lucru nu este usor verificabil, va recomand macar sa intrebati sau sa va interesati prin diverse moduri de aceasta situatie.

Luati aminte ca izolarea nu se refera doar la pereti. Cele mai noi studii atesta faptul ca temperaturile sunt irosite in felul urmator: 25% prin acoperis, 15% prin pardoseala, 10% prin ferestre, 15% prin usi iar restul de 35% se pierde prin peretii exteriori. Este foarte important ca toate aceste zone de interes sa fie izolate corespunzator si cu materiale de calitate. Desi costurile initial sunt destul de mari, confortul termic pe care-l obtineti si economiile rezultate din facturi cu siguranta o sa merite pe termen lung.

In cazul in care nu stiati, cele mai folosite si raspandite materiale pentru izonalre sunt polistirenul si vata minerala. Polistirenul, fie ca este expandat sau extrudat, este considerat ca fiind una dintre cele mai bune solutii. Se poate folosi atat in interior acct si in exterior, fiind rezistent la conditii meteo variate si prevenind in acelasi timp patrunderea apei. Cel mai indicat este sa folositi polistiren expandat de 10cm pentru peretii exteriori iar pentru peretii fundatiilor, izolarea in sape si pardoseli este recomandat polistirenul extrudat.

Vata minerala este de asemenea recomandata pentru izolarea interiorului iar vata bazaltica se foloseste la izolarea exteriorului. Vata minerala se recomanda in special pentru izolarea tavanelor sau a podurilor. Dezavantajul vatei minerale si bazaltice este pretul destul de ridicat.

In concluzie, o izolatie buna a locuintei este extrem de importanta. Indiferent ca vorbim despre confort termic sau economii, investitia se amortizeaza in timp iar dumneavoastra va puteti bucura de o locuinta calduroasa/racosoara in functie de anotimp. In acelasi timp trebuie sa combinati o izolatie buna, cu geamuri de calitate dar si cu un sistem de incalzire modern. O pompa de caldura aer-apa in combinatie cu incalzirea in pardoseala si o izolatie de calitate va poate scadea factura la incalzire semnificativ.

There are no comments.

Leave a Reply