In prezent, este considerat rar, chiar nepotrivit, sa porti rochii de mireasa care nu sunt albe, mai ales din cauza semnificatiilor albului. Lucrul amuzant despre subiect este ca, in trecut, rochiile nu erau albe.
Inainte de secolul al XIX-lea, se obisnuia ca o mireasa sa poarte cea mai buna rochie in ziua nuntii. Indiferent de culoarea rochiei pe care a ales-o, i s-a permis sa poarte orice i s-a parut potrivit. Pana atunci, mai multe mirese foloseau culori diferite, in functie de preferintele lor, rosul, maroul si rosiaticul fiind cele mai populare culori. In prezent, pe rochii mireasa Cluj 2023 poti gasi mai multe tipuri de rochii pe care sa le alegi pentru nunta ta.
Deoarece nu a fost considerat prudent sa cumpere o rochie care ar fi purtata doar o singura data, multe femei pur si simplu au purtat ceea ce isi puteau permite sa poarte din nou la alte ocazii speciale. Cu toate acestea, doar cateva au purtat rochii care s-au remarcat vizual de restul, deoarece cu cat mireasa era mai bogata, cu atat rochia era mai fantezista.
Cand a inceput albul sa fie folosit in rochiile de mireasa?
Dupa ce a devenit moda populara la mijlocul secolului al XIX-lea, tendinta rochiei albe a devenit mai frecventa la mijlocul secolului al XX-lea.
In majoritatea societatilor occidentale, culoarea alba a fost intotdeauna asociata cu puritatea. De aceea, multe mirese aleg sa poarte rochii albe.
Cu toate acestea, contrar opiniei publice ca albul inseamna puritate, acest lucru nu este mereu asa , deoarece albastrul era mai conectat la fidelitate, puritate si pietate.
De asemenea, se crede ca legarea albului de puritate a fost doar sentimental si traditional, deoarece culoarea alba a devenit asociata cu puritatea doar pe masura ce a castigat mai multa popularitate.
In afara de puritate si valorile traditionale, albul a fost culoarea cea mai putin preferata de multe mirese, deoarece nu a fost usor de intretinut sau curatat dupa purtare.
Inceputul tendintei de rochii de mireasa albe
In istorie, prima rochie alba de mireasa a fost purtata de Philippa a Angliei, mai exact in anul 1406, cand s-a casatorit cu Eric de Pomerania.
Traditia rochiei albe de mireasa nu a devenit atat de la moda sau nu a castigat faima pana in 1840, cand regina Victoria a Angliei s-a casatorit cu Printul Albert. A fost o nunta extrem de mediatizata, care a atras foarte multa atentie din partea presei.
Ea a purtat un corset din opt piese, cu un decolteu deschis. Manecile si decolteul erau bine asezate, usor cazuta pe un umar, cu maneci scurte si bufante. De asemenea, avea o talie adanca in forma de V. De asemenea detinea si o fusta ce atingea pamantul si cu o trena de aproximativ 5 metri lungime.
Rochia era atat de grea, mare si de delicata, fiind purtata de aproximativ 12 participanti in timp ce mireasa mergea pe culoar.
Regina si-a pretuit atat de mult valul si volanele din dantela, incat le-a folosit continuu la evenimente speciale de-a lungul vietii.