Share Button

Vitamina C (acid ascorbic) este un nutrient de care organismul are nevoie pentru a forma vase de sange, cartilaj, muschi si colagen in oase. Vitamina C este de asemenea, vitala pentru procesul de vindecare a corpului.

Vitamina C este un antioxidant care va ajuta sa va protejati celulele impotriva efectelor radicalilor liberi, molecule produse atunci cand corpul dumneavoastra descompune alimentele sau este expus fumului de tutun si radiatiilor de la soare, raze X sau alte surse.

Radicalii liberi ar putea juca un rol in dobandirea unor probleme grave de sanatate, cum ar fi printre altele bolile de inima, cancerul si alte boli. De asemenea, vitamina C va ajuta corpul sa absoarba si sa stocheze fierul.

Deoarece corpul tau nu produce vitamina C, trebuie sa o obtii din dieta ta. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, cartofi, rosii, ardei, varza, varza de Bruxelles, broccoli si spanac.

Vitamina C este, de asemenea, disponibila ca supliment oral, de obicei sub forma de capsule si tablete masticabile, astfel ca fiecare persoana poate consuma Vitamina C 100mg.

Majoritatea oamenilor primesc suficienta vitamina C dintr-o dieta sanatoasa. Deficitul de vitamina C este mai probabil la persoanele care:

  • Fumeaza sau sunt expuse fumatului pasiv.
  • Au anumite afectiuni gastro-intestinale sau anumite tipuri de cancer.
  • Au o dieta limitata, care nu include in mod regulat fructe si legume.

Deficitul sever de vitamina C poate duce la o boala numita scorbut, care provoaca anemie, sangerare a gingiilor, vanatai si vindecarea slaba a ranilor.

Este important de mentionat faptul ca in cazul in care luati suplimente de vitamina C 1000 mg datorita proprietatilor sale antioxidante, trebuie sa aveti la cunostinta faptul ca suplimentul ar putea sa nu ofere aceleasi beneficii ca antioxidantii naturali in alimente.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C este de 90 de miligrame pentru barbatii adulti si de 75 de miligrame pentru femeile adulte.

Cercetarile privind utilizarea vitaminei C pentru conditii specifice arata:

  • Cancer. Consumul unei diete bogate in fructe si legume va poate reduce riscul de aparitie a mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san de exemplu, cancerul de colon si plamani. Cu toate acestea, nu este clar daca acest efect protector este legat de continutul de vitamina C din alimente. Administrarea de suplimente de vitamina C 1000 mg pe cale orala nu pare sa ofere acelasi beneficiu.
  • Raceala. Administrarea de suplimente orale de vitamina C nu va preveni raceala obisnuita. Dovezile arata de asemenea, ca beneficiile consumului regulat de suplimente de vitamina C pentru a reduce durata sau severitatea unei raceli sunt minime.
  • Boli oculare. Luarea suplimentelor orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa impiedice agravarea degenerescentei maculare legate de varsta (DMA). Unele studii sugereaza de asemenea, ca persoanele care au un nivel mai ridicat de vitamina C in dietele lor au un risc mai mic de a dezvolta cataracta.

Majoritatea oamenilor primesc suficienta vitamina C dintr-o dieta echilibrata. Persoanele care ar putea fi susceptibile la deficitul de vitamina C pot beneficia de utilizarea suplimentelor de vitamina C, insa cu conditia de a nu depasi doza zilnica recomandata.

Siguranta si efecte secundare

Atunci cand sunt luate la doze adecvate, suplimentele orale de vitamina C sunt in general considerate sigure. A lua prea multa vitamina C poate provoca reactii adverse, inclusiv: greata, varsaturi si diaree, arsuri la stomac, crampe de stomac si balonare, oboseala si somnolenta sau insomnie in anumite cazuri, si chiar dureri de cap.

Ib ceea ce-i priveste pe unii oameni, suplimentele orale de vitamina C le pot provoca pietre la rinichi, mai ales atunci cand sunt administrate in doze mari. Utilizarea pe termen lung a suplimentelor orale de vitamina C de peste 2.000 de miligrame pe zi creste riscul de efecte secundare semnificative.

There are no comments.

Leave a Reply