Istorie Peru

0 Shares
0
0
0

Unele dintre civilizatiile din Peru sunt: Nazca, Wari, Mochica, Caral, Chimu, Tiahuanaco, Chavin, Paracas.  Au fost urmate de puternice orase-state cum ar fi Sipan, Cajamarca, si Chancay  si doua imperii: Chachapoyas si Chimor care au fost, in cele din urma, cucerite de incasi.

Majoritatea teritoriului actualului stat Peru era inima imperiului incas cu cel putin 300 de ani inaninte de venirea primilor spanioli.  Acest teritoriu se extindea de la Ecuadorul de azi si pana in centrul statului Chile. Imperiul incas i-a cucerit pe locuitorii din muntii Anzi si au dezvoltat pe aceste teritorii una dintre cele mai avansate civilizatii antice din America de Sud.  Avand capitala imperiului la Cuzco incasii erau considerati in multe privinte superiori “lumii noi”.

Intre 1531 si 1533 spaniolii, condusi de Francisco Pizarro, au cucerit capitala imperiului incas ,  l-au dominat in totalitate si infiinteaza Viceregatul Peru. In anul 1535 a fost intemeiat orasul Lima ce a devenit centrul extindetii si dominatiei spaniole in vestul Americii de Sud.

Spanioli au introdus utilizarea banilor, catolicismul si limba spaniola. Viceregele Francisco de Toledo a reorganizat tara in anul 1570 iar principala activitate a devenit mineritul argintului. Bastinasi erau obligati sa munceasca in minele de argint iar daca refuzau erau executati. Peru aducea profituri Coroanei Spaniole si alimenta cu argin   retea comerciala extinsa din Europa pana in Filipine.

In sec XIX continentul sud american a fost dominat de miscari de eliberare de sub autoritatea spaniola.  Miscarea de independenta a Perului a fost condusa de Jose de San Martin si Simon Bolivar.  San Martin a proclamat independenta peruana pe 28 iulie 1821.  In decembrie 1824 generalul Antonio José de Sucre a invins trupele spaniole la Ayacucho punand capat dominatiei spaniole in America de Sud.

In primii ani de indepententa Peru a cunoscut o instabilitate politica datorita luptei pentru putere intre generalii vremii. Intre anii 1840 si 1860 la conducerea tarii se afla presedintele Ramon Castilla iar tara cunoaste o perioada se stabilitate economica.

Peru impreuna cu Bolivia au inceput razboiul de patru ani cu Chile, pentru posesia partii desertului Atacama bogate in nitrati. Disputa teritoriala cu Chile a fost solutionata in 1929.

In prima jumatate a secolului XX  Peru a avut 18 presedinti, dintre care multi au fost dictatori. Peru a încercat sa lupte impotriva coruptiei si sa mentina o stabilitate si crestere economica. Din 2011, presedintele este Ollanta Humala.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S9QZGflWtEE[/youtube]
0 Shares