Informatii generale despre Peru

0 Shares
0
0
0

Denumirea oficiala a acestui stat este Republica Peru si este situat in vestul Americii de Sud. La nord se invecineaza cu Columbia si Ecuador, la est cu Brazilia, la sud-est cu Bolovia, la sud cu Chile iar in partea vestica se afla Oceanul Pacific.

Peru este a treia mare natiune a Americii de Sud si poate fi impartita in trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est. Prima dintre ele este coasta, o regiune de depresiuni desertice lunga si ingusta, a doua este regiunea muntoasă Sierra, portiune peruviana a Anziilor, iar ultima este reprezentata de Montana, campiile vaste si dealuri estice, acoperite in principal de padurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.

Peru este o tara  multietnica, avand o bogatie culturala si arheologica deosebita, fiind cunoscuta ca locul de bastina al Imperiului Inca. Sediul Comunitatii Andine si a Comunitatii Sud-Americane a Natiunilor se afla an capitala statului peruan, Lima.

Suprafata aceste tari este de 1.285.216 km2. Cu un relief  in special muntos, cu varfuri de peste 5000 m . Raul cu cel mai mare debit din lume, Amazon ,  isi are izvoarele din muntii Anzi si face contrast cu cea mai secetoase regiune de pe glob Arica , ce se afla in partea de sud a tarii.

Clima

Clima si geografia foarte variata ofera statului Peru o biodiversitate foarte variata, cu 21.462 de specii de plante si animale, 5.855 dintre ele fiind endemice.Din aceasta cauza guvernul a stabilit mai multe zone protejate pentru conservarea lor.

Chiar daca se afla in zona ecuatoriala clima acestui stat este exclusiv tropicala. Influenta muntilor Anzi si curentul Humboldt sunt cauza unei mari diversitati climatice în interiorul tarii.  Coasta inregistreaza temperaturi moderate,  precipitatii reduse si umiditate ridicată.  În munti, ploaia este frecventa in timpul verii,  iar temperatura si umiditatea se diminuează odată cu altitudinea, pana la varfurile inghetate ale Anzilor.  Selva (jungla) este caracterizata de ploi abundente  si temperaturi ridicate, cu exceptia extremitatii sale sudice, unde iernile sunt reci si precipitatiile, sezoniere.

Demografie

Peru are o populatie de 28.220.764 de locuitori, conform recensamantului din 2007,  fiind a cincea tara din America de Sud dupa populatie. Densitatea populatiei este de 22 de locuitori pe km2,  iar rata anuala de crestere este de 1,6%.  54,6% din peruvieni traiesc în zona de coasta, 32,0% în sierra (regiuni inalte), iar 13,4%  in jungla.

Populatia urbana este echivalenta cu 76% din numarul total al locuitorilor, iar populatia rurala este de 24%. Cele mai mari orase sunt situate in zona costala, printre acestea numarandu-se Piura, Chiclayo, Trujillo, Chimbote, Lima si Ica. In zonele muntoase se gasesc orasele Arequipa, Cajamarca, Ayacucho, Huancayo si Cuzco. Nu in ultimul rand, Iquitos este cel mai important oras in jungla, urmat de Pucallpa, Tarapoto si Moyobamba.

Emigrarea masiva a provincialilor catre capitala, in care se concentreaza o treime din populatie, a cauzat mari probleme sociale. O mare parte din populatia majoritara indigena din Lima traieste la limita sau sub limita subzistentei.

Peru este, alaturi de Bolivia si Guatemala, una din cele trei tari cu populatie majoritar indigena. Aproximativ 45% din locuitori sunt descendenti indigeni, apartinand  in special populatiei quechua (40%) si aymara (5%). 37% din locuitori sunt de origine metisă, 15% sunt de origine europeană si restul de 3% sunt de origine africana si asiatica.

Administratie

Peru este impartita in 25 de regiuni si provincia Lima. Fiecare regiune are un guvern ales pentru 4 ani, compus dintr-un presedinte si un consiliu. Provincia Lima este administrata de un consiliu orasenesc.

Politica

Peru este o republica prezidentiala iar in conformitate cu actuala constitutie presedintele este seful statului si a guvernului. Presedintele este ales pe o perioda de 5 ani si el desemneaza prim-ministrusi participa la alegere consiliului de ministrii.

Congresul este unicameral cu 130 de membrii alesi pentru un mandat de 5 ani.  Guvernul peruan este ales direct, votul fiind obligatoriu pentru toti cetatenii cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani.

Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Peru

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DEI9UW_zVU4[/youtube]
0 Shares