Gradina Castelului - "necropola cimitir"

Gradina Castelului – “necropola cimitir”

0 Shares
0
0
0

Gradina Castelului - "necropola cimitir"
In acest articol vom discuta despre un cimitir foarte special descoperit pe teritoriul Romaniei. Nu uitati ca atunci cand aveti nevoie de repatriere decedati puteti apela la Repatriere-Romania.ro.

Mormintele copiilor se afla in cea mai mare parte a unui platou dolomit, partial distruse de cladirea Castelului Corvin. Analiza geologica (realizata in anul 2004 de catre geologul Eugen Orlandea) a evidentiat existenta, in vremurile antice, a unui platou stancos, cu varfuri si cavitati si absenta aranjamentelor umane pentru depozitele pentru copii care inseamna ca au folosit cavitatile deja existente dolomite. Zona cu morti pare a fi in directia SW – NE, grupata pe nuclee, probabil individualizata nu numai topografic, ci si prin tipurile de inventar.

Nu s-a putut stabili pozitia initiala a corpurilor pentru copii din cauza starii lor deteriorate, dar si din cauza varstei lor tinere. Unii copii au fost lasati intinsi pe spate; altii s-au aplecat pe dreapta sau pe stanga, de obicei acoperiti cu pietre. Cei decedati sunt orientati diferit, de fapt catre toate punctele cardinale.

Depozitele nu sunt niciodata suprapuse, nici traversate, ceea ce ar putea indica inhumarile facute intr-o perioada scurta de timp, cand pietrele de deasupra lor erau inca bine marcate.

In majoritatea cazurilor avem de-a face cu copii, cu oase foarte fragile, in consecinta, scheletele sunt grav afectate, partial datorita faptului ca aproape de suprafata le-au expus mai mult factorilor de mediu.

O alta descoperire este formata din 25 de depozite care contin cel putin 39 de indivizi, 36 inclusi si 3 incinerati. In fiecare din cele 14 depozite, in patru depozite, au fost ingropate doua persoane (in M13 au fost ingropate corpuri incinerate si inclinate), in  trei depozite, trei persoane (in M16, doi copii intregi si unul incinerat) , iar intr-un singur caz, patru copii (M12) (3 depozite de copii nu sunt inca analizate) (analizele antropologice facute de Alexandra Comsa si Andrei Soficaru vor fi prezentate in detaliu intr-o carte despre acest site, spun cercetatorii).

Toate cele 36 de cadre au fost copii, dintre care 18 erau mai mici de un an, 25 mai mici de doi ani, 30 mai mici de sase ani si doar unul era nou nascut. Niciunul dintre cele trei corpuri incinerate nu era un copil, ci doar tineri sau adulti.

In doua depozite, (M13 si M16) se gasesc copii nou-nascuti si adolescenti incinerati.

Una dintre problemele cu care ne confruntam ramane conditia scheletului din depozite. Avand in vedere varsta tanara a copiilor, am putea presupune ca unele dintre oasele lor au disparut ca urmare a fragilitatii lor. S-au gasit schelete fara cranii (M16) sau doar parti ale craniului (M19, M20).

In anumite cazuri, constatarile au constat din oase izolate din diferite parti ale corpului si ne-am putea intreba daca acestea sunt rezultatul depozitelor initiale, intentionate sau nu, sau provocate de perturbari ulterioare. Trebuie sa subliniem ca nu s-au putut obtine probe din depozitele anterioare, cultura Basarabi (secolele IX-VIII), deoarece toate descoperirile din aceasta perioada sunt doar adulti si nu copii. In cazul in care au existat unele ritualuri de expunere / descompunere a cadavrelor, inainte de inhumare, atunci ar fi posibil ca unele oase izolate sa fi sosit intamplator in depozitele ulterioare.

Nu puteam observa urme de violenta asupra scheletului, dar acesti copii mici ar fi putut fi ucisi prin mijloace care sa nu lase urme pe oase, cum ar fi strangularea, sufocarea, otravirea etc.

 

0 Shares