Despre inspectia tehnica periodica in Romania

0 Shares
0
0
0

Prima inspectie tehnica periodica, sau primul ITP, se face la RAR (Registrul Auto Roman) care tine de Ministerul Transporturilor. Dupa aceea, inspectia tehnica periodica se va face periodic la statiile ITP autorizate de RAR, la o statie ITP Cluj Napoca sau oriunde in tara. 

Intervalul la care trebuie realizat ITP-ul este conditionat de categoria de autovehicul si se poate gasi pe site-ul RAR, alaturi de staiile ITP autorizate si de legislatia in vigoare.

Costurile unui ITP

Cifrele pe care le prezentam in continare sunt informative, pentru a iti putea face o idee, fiecare statie ITP practicand propriile tarife.

Pentru o masina sub 3.5 t, costul inspectiei tehnice periodice este de aproximativ 22 euro. Cand mergi cu masina la o statie ITP, tehnicianul trebuie sa verifice numarul de identificare a vehiculului si datele de indentificare a constructorului.

Este primul pas pe care il va face inainte de a incepe ITP-ul. Dupa aceea, masina este verificata cu atentie – frane, anvelope, lumini, instalatie GPL, etc.

Ce se intampla cand masina trece testul ITP

In cazul fericit cand masina a trecut de inspectia tehnica periodica, se va pune o stampila pe certificatul de inmatriculare a vehiculului si se emite certificatul ITP.

Ce se intampla cand masina nu trece testul ITP

Daca un autovehicul nu a trecut de inspectia tehnica periodica, inspecorul ITP emite un document in care mentioneaza un refuz si insira problemele care necesita remediere si, totodata, timpul pe care il ai la dispozitie pentru rezolvarea lor.

Ce se intampla cand conduci o masina cu ITP-ul expirat

Legislatia in vigoare nu permite conducerea unui autovehicul care are ITP-ul expirat. Pe certificatul ITP este mentionata ultima zi in care se poate folosi in mod legal masina, iar acea data trebuie respectata pentru a nu fi sanctionat.

Daca te opreste politia si descopera ca ai ITP-ul expirat, esti pasibil de amenda, cea minima fiind in jur de 500 lei.

Totodata politia retine certificatul de inmatriculare a vehiculului si vei avea la dispozitie 15 zile pentru a face inspectia tehnica periodica care se va putea realiza acum doar la statia RAR, testul fiind mult mai sever.

Politistul trebuie sa iti ofere o dovada a retinerii certificatului de inmatriculare. Dupa ce treci de testul ITP de la RAR, poti merge cu acesata dovada la sectia de politie pentru a-ti fi returnat certificatul de inmatriculare a vehiculului.

Ce informatii se gasesc pe certificatul ITP

In prima casuta din stanga se poate vedea data de expirare a ITP-ului. Vor mai fi prezente indicativul judetului, indicativul statiei ITP la care ai fost si un cod generat automat de aplicatia utilizata la statia ITP. Codul acesta este unic pentru fiecare autovehicul.

In partea dreapta este aplicat un sticker cu un cod si stampila de la statia ITP. Numarul statiei ITP este si el unic si, daca statia se inchide, numarul este retras fara a mai fi pus in circulatie.

Pe ITP va mai fi regasit codul inspectorului din statia ITP la care ai fost. Pot fi chiar si mai multi inspectori, fiecare avand codul si stampila lui personala.

0 Shares