Share Button

Cum te ajuta o casa inteligenta?Din ce in ce mai multi proprietari de cladiri, modernizatori si chiriasi sunt preocupati de tema caselor inteligente. Dar de asemenea, acestia poate nu stiu exact ce este o casa inteligenta. Este foarte important de stiut cum functioneaza si care sunt avantajele casei inteligente.

Jaluzelele se inchid automat la amurg, incalzirea se adapteaza la ritmul zilnic, iar cuptorul trimite un SMS cand pizza este gata – bun venit in casa inteligenta! Casa inteligenta nu este o tendinta, ci viitorul vietii si a fost de multa vreme o realitate pentru multi oameni.

Smart Home: ce este?

In casa inteligenta, se vor putea digitiza si automatiza procesele tehnice care au fost efectuate anterior manual. Prin conectarea in retea a tehnologiei cladirii intr-un sistem uniform, functiile dispozitivelor individuale pot fi operate central si coordonate intre ele.

Un cuvant cheie care este, de asemenea, folosit frecvent in legatura cu casa inteligenta este „Internetul lucrurilor”. In spatele acestui lucru se afla posibilitatea de a conecta online dispozitive compatibile cu internet.

De asemenea, pot comunica intre ei la distante mari si pot indeplini diverse sarcini. Casa inteligenta gandeste pentru propria persoana si ia multe sarcini de zi cu zi din mainile proprii.

Cum functioneaza o casa inteligenta?

In casa inteligenta, o retea de date digitale (denumita adesea sistem de magistrala) functioneaza invizibil in fundal. Pentru ca componentele tehnice si dispozitivele din retea sa poata comunica intre ele, acestea au nevoie de o interfata comuna (server sau smart home hub) prin care toate informatiile converg.

Toate comenzile de control sau „stimuli” inregistrate de senzori sunt receptionate si transmise prin WLAN, radio mobil, Bluetooth sau cabluri de date. Folosind diferite elemente de control, cum ar fi intrerupatoare inteligente, computere cu ecran tactil, de pe perete sau prin intermediul aplicatiei de pe tableta sau smartphone, se va putea apoi programa, controla de la distanta si, de exemplu, automatiza tehnologia cladirii dupa cum este necesar.

Pentru ca dispozitivele conectate in retea sa functioneze impreuna, acestea trebuie sa utilizeze un limbaj de programare uniform. Pentru solutiile bazate pe radio, Z-Wave si EnOcean sunt cele mai cunoscute standarde internationale.

Un mare avantaj al solutiilor wireless este acela ca acestea pot fi adaptate fara lucrari de conversie sau cabluri noi si, prin urmare, sunt potrivite si pentru conectarea in retea in apartamente de inchiriat, precum si in cladirile vechi si existente.

Cu Salus it500 2022, de exemplu, se va putea conecta cu usurinta iluminatul, incalzirea si jaluzelele intre ele la o data ulterioara – cu conditia ca acestea sa poata comunica prin radio. Pe langa solutiile radio modernizate in cladirile existente, s-a impus un standard recunoscut international si independent de producator pentru instalarea intr-o cladire noua.

Scopul principal al casei inteligente este de a se asigura ca serviciile de cladire precum iluminatul sau incalzirea functioneaza mai eficient si mai economic acasa. Diverse servicii si aplicatii pot oferi mai mult confort, siguranta si economii de energie in viata de zi cu zi. Cu siguranta va fi cea mai buna investitie facuta!

There are no comments.

Leave a Reply