Cum se cultiva Dracena?

Cum se cultiva Dracena?

0 Shares
0
0
0

Cum se cultiva Dracena?Dracena este un gen de plante arbustive si semiarbustive cu frunze vesnic verzi. Face parte din familia Agavaceae, ordinul Liliales, dar cele mai recente cercetari genetice o plaseaza in subfamilia Asparagaceae. Se caracterizeaza prin tulpini erecte, simple sau ramificate, si prin frunze mari, cornoase, eliptice, ascutite, uneori acoperite cu culori pestrite.

Din acest motiv, este o planta ornamentala populara, care este potrivita ca planta de apartament si care va da satisfactie chiar si celor care nu sunt experti in gradinarit. Stiai ca dracena se mai numeste si trunchiul fericirii?

Cultivarea dracaena

Are nevoie de incaperi luminoase, dar nu-i place lumina directa a soarelui. Frunzele verzi, in special, sunt cele mai delicate, astfel incat un astfel de soi se poate descurca bine si la umbra. Se teme de stagnarea apei, asa ca ar trebui sa fie plantata intr-un sol moale amestecat cu nisip.

Nu uitati niciodata ca este o planta tropicala, asa ca nu uitati sa pastrati solul mereu umed si sa stropiti frunzele. Se teme de frig, la care poate rezista pana la maximum 15° C, motiv pentru care este o planta mai potrivita pentru a trai la campie, unde este putin probabil, totusi, sa produca flori (care rasar intre primavara si vara).

Ingrasamantul lichid, bogat in azot si potasiu, trebuie adaugat in apa cel putin o data pe saptamana in perioada de primavara-vara; nu este necesar in toamna-iarna.

Dracena in ghiveci

Cunoscuta pentru proprietatile sale purificatoare, se pare ca este capabila sa retina substantele nocive din smog si fum. Cu toate acestea, trebuie sa nu uitati sa o feriti de curenti de aer si temperatura din casa trebuie sa fie constanta.

Ar trebui sa fie replantata cel putin dupa 2 ani, dar, in cazul unei cresteri rapide, chiar si dupa 1 an. Planta nu trebuie taiata, dar este bine sa se taie frunzele care se usuca, folosind un instrument adecvat, ascutit si dezinfectat, pentru a preveni raspandirea daunatorilor si a bolilor.

Reproducerea Dracaenei prin butasi sau stratificare

Dracena poate fi inmultita primavara prin butasi sau prin stratificare. In primul caz, trebuie sa se preleveze de la planta mama o ramura laterala cu o lungime de cel putin 10 cm si o portiune de tulpina (de aproximativ 5 cm), din care trebuie indepartate toate frunzele vechi.

Ramura trebuie apoi sa fie inmuiata in pulbere de hormoni rizogeni, care promoveaza inradacinarea intr-un sol pe baza de turba si nisip. Ghiveciul trebuie sa aiba un diametru de cel mult 7 cm si sa fie asezat intr-un loc insorit, la o temperatura de aproximativ 20-24°. Atunci cand incep sa apara frunze noi, butasul va fi prins radacini.

In acest moment, indepartati carcasa. Inmultirea plantei prin stratificare aeriana presupune efectuarea unei taieturi in tulpina plantei mama. Se decojeste partea si se presara cu hormoni de inradacinare. Protejati crestatura cu o punga de plastic inchisa la culoare, umpluta cu turba sau pamant de ghiveci si udati-o cu o seringa. Odata ce au rasarit radacinile, puteti indeparta folia, puteti separa ramura de planta mama si o puteti pune in ghiveci. Puteti, de asemenea, sa faceti butasi din el. Cea mai buna perioada pentru stratificare este sfarsitul primaverii si vara.

0 Shares