Unul dintre cele mai importante lucruri in folosirea unui Mac, este ca spre deosebire de majoritatea care foloseste pc-uri normale cu Windows, acesta nu se va transforma in “praf metaforic” – adica intr-o nefolositoare gramada de silicon si metal, dupa o perioada de folosire mai lunga de 3-4 ani.
Un mac cu o varsta de 3-4 ani, este inca o alegere solida si poate constitui un “nou sistem” pentru foarte multi utilizatori obisnuiti.
Calculatoare refurbished, laptopuri sau macuri pot fi gasite peste tot, mai ales pe internet, pe forumuri de vanzare, vandute chiar de catre mari companii o data la 3 ani, o data cu schimbarea tehnicii de calcul sau de catre persoane fizice.
Poti avea in vedere si un alt tip de strategie si anume vanzarea unui Mac sau a unui laptop dupa o perioada medie de folosire, maximum 2 ani, asigurandu-te ca astfel vei putea obtine un pret decent la revanzare si avand totodata certitudinea ca folosesti mereu, hardware de top.
Majoritatea celor care vor sa detina tot timpul ultimile aparitii in acest domeniu, procedeaza astfel. Se vand de obicei mac-uri folosite 2 ani sau 2 ani si jumatate maxim si pentru cateva sute de dolari in plus fata de pretul obtinut pe mac-ul deja folosit, se poate achizitiona ultimul model de mac din magazin.
O data cu tranzitia la procesoarele tip Intel si micsorarea preturilor in general la laptopuri de tip mac, aceasta strategie nu mai este la fel de fezabila ca in trecut, totusi merita luata in considerare.
Macurile totusi isi pastreaza valoarea de resale intr-un mod surprinzator de bun, in special daca se afla in bune conditii si nu au urme de deteriorare vizibila in momentul vanzarii. Un computer care arata bine, poate fi vandut de obicei pe sume considerabil mai mari decat unul vizibil afectat de utilizare.
Daca te gandesti la o eventuala vanzare a laptop-ului sau mac-ului detinut, trebuie sa ai in vedere metodele de pastrare recomandate ale acestor tipuri de echipamente:
Pastreaza, daca se poate, toate cutiile si materialele ce au venit de la producator, odata cu laptopul, in momentul cumpararii. Nimic nu spune “imi pasa” mai mult decat un computer sau laptop impachetat in cutiile originale, aflate si ele in bune conditii, laolalta cu toate accesoriile, manualurile si cablurile aferente.
Asadar, tine evidenta tuturor lucrurilor cu care a venit laptop-ul, cand il scoti prima data din cutie. Iti sugeram sa faci o fotografie digitala a acestora sau pur si simplu sa iti notezi pe o foaie, continutul pachetului.
Daca esti un user vechi al acestui tip de componente, poti chiar sa folosesti cabluri si accesorii pe care le ai deja, pastrandu-le pe cele originale in cutia cu care au venit.
Daca in timpul detinerii mac-ului sau laptop-ului ai facut si cateva upgrade-uri configuratiei acestuia, nu uita sa notezi si sa mentionezi asta la o eventuala vanzare.
Aceste detalii nu vor da numai o idee mai buna potentialilor cumparatori despre cat valoreaza de fapt laptopul tau, dar daca vei adauga asta descrierii configuratiei in momentul vanzarii, vei avea parte de un interes ridicat si de oferte mai variate din partea acestora.