Share Button

Cum sa alegeti o pompa de caldura tipuri si criterii de selectie

O pompa de caldura este o masina termica capabila sa transfere energia termica de la o sursa de temperatura mai scazuta la o sursa de temperatura mai ridicata, folosind diferite forme de energie (apa, aer, sol). Acesta poate fi utilizat pentru incalzire, producerea de apa calda si racire, in acest din urma caz vorbim de “pompe de caldura reversibile” sau “invertoare”. Haideti sa aflam impreuna care sunt diferitele tipuri de pompe de caldura si cum sa alegem.

Sa comparam diferitele tipuri de pompe de caldura

Tehnologia pompelor de caldura functioneaza pe principiul opus celui al refrigerarii. In timp ce un agent frigorific transfera caldura din interior in exterior, pompa de caldura extrage caldura din mediul exterior si o transfera in mediul interior.

O prima distinctie se face pe baza metodei prin care se extrage caldura si a metodei prin care este transferata. In acest tabel sunt prezentate pe scurt toate tipurile de pompe de caldura si este descrisa metoda de transfer de caldura. Ca si exemplu, puteti oricand opta pentru o pompa de caldura apa-aer Hyundai HYHA-V6W/D2N8-B, un produs care are un randament extrem de bun la un pret corect.

Pompa de caldura electrica si pompa de caldura cu absorbtie

O alta distinctie trebuie facuta in functie de mediul prin care este transferata caldura. Exista doua tipuri disponibile pe piata: pompa de caldura electrica, care functioneaza cu ajutorul unui compresor electric, si pompa de caldura cu absorbtie, de fapt o pompa de caldura cu gaz, care utilizeaza in schimb un arzator alimentat cu gaz natural sau GPL. In ambele cazuri, economiile de energie sunt considerabile: cu o cantitate minima de gaz sau de electricitate se poate produce multa energie termica, amortizand astfel investitia initiala si reducand costurile pe factura. In plus, datorita caracteristicilor lor, pompele de caldura pot beneficia de Conto Energia Termico 2.0 sau de deducerea fiscala, reducand astfel semnificativ costul initial.

Cum sa alegeti o pompa de caldura

La alegerea unei pompe de caldura trebuie sa se tina cont de urmatoarele variabile

  • caracteristicile climatice ale locului in care este instalat
  • caracteristicile tipologice ale cladirii
  • conditiile de utilizare;
  • tipul de sursa care va fi exploatata de pompa de caldura (in functie de tip).

Este o idee buna sa verificati temperatura minima de functionare a pompei de caldura in locatia in care este instalata: in timp ce pompele de caldura pe gaz pot functiona pana la temperaturi de 20°C sub zero, mentinand in acelasi timp o eficienta comparabila cu cea a unui cazan in condensare, pompele de caldura electrice nu sunt capabile sa faca fata unei temperaturi atat de scazute si, in acest caz, va fi necesara instalarea unui cazan de integrare in sistem.

Radiator de temperatura inalta si joasa

Radiatoarele de temperatura inalta si joasa sunt radiatoare de apa calda care raspandesc caldura prin incalzirea apei la o temperatura mai mare, mai mica sau egala cu 50°C.

Unitati de casete

Unitatile cu caseta difuzeaza caldura prin aer care este incalzit de apa din pompa de caldura. Unitatile cu caseta sunt incastrate in tavan.

 

There are no comments.

Leave a Reply