Iedera noastra comuna, originara din Europa, a produs multe soiuri cu frunze decorative. Dintre acestea, formele pitice cu frunze frumos pestrite, taiate sau ondulate, se preteaza bine cultivarii in interior.
Soiuri
Iedera canariana
Originara din Africa de Nord, aceasta iedera nu este foarte rezistenta (pana la -12 ° C). Poate fi recunoscuta datorita tulpinilor si partii inferioare a frunzelor tinere acoperite cu firisoare rosii. Frunzele mari cu 3 sau 5 lobi sunt adesea deteriorate de inghet, dar se reconstituie usor. Ramurile nu se prind bine, sunt folosite in schimb pentru a se tari pe pamant sau ramuri joase, pentru a atarna pe un perete.
Iedera Colchis
Frunzele mari ovale, indreptate spre capat, degaja o aroma rasinoasa. Acest soi a mostenit porecla de „urechi de urs” din cauza dimensiunii lor si a faptului ca atarna putin ghemuita. La fel ca speciile anterioare, aceasta se taraste mai degraba decat urca. Rezista pana la – 21°C.
Iedera din lemn
Salbatica si perfect rezistenta, aceasta iedera este cea mai comuna in gradinile noastre, singura care creste in interior. Tulpinile sale verzi, apoi maro deschis, poarta frunze glazurate, cu 3 sau 5 lobi. Infloreste toamna, apoi da mici fructe de padure negre. Exista multe soiuri care se remarca prin vigoarea lor, precum si forma si culoarea frunzelor.
Cultivarea iederei
Iedera se adapteaza la aproape toate tipurile de sol si accepta atat umbra, cat si soarele.
Taierea iederii
Inmultirea este usoara, deoarece tulpinile isi fac radacini singure; este posibil sa se procedeze prin taieturi de cap. Ciupeste crengutele in mod regulat in timpul cresterii lor pentru a imbunatati aspectul frunzelor tinere, in special decorative.
Iedera helix crescuta in interior
Aproape toata expunerea este potrivita pentru aceasta iedera hibernica cataratoare, la ghiveci, dar soiurile pestrite necesita insa o lumina buna. De asemenea, se adapteaza la toate temperaturile, bucurandu-se de petrecerea iernii mai racoroase.
Cum sa o uzi?
Uda moderat, permitand solului sa se usuce la suprafata intre 2 udari. Adauga ingrasamant lichid la fiecare 10 pana la 15 zile din primavara pana la sfarsitul verii. Redu udarea in timpul iernii la temperatura scazuta (10-15 ° C).
Ai uitat sa iti uzi iedera si radacina s-a uscat? Scufunda complet planta intr-un castron cu apa calduta, apoi las-o sa se scurga bine inainte de a o pune la loc.
Cand sa o replantezi?
Replanteaza iedera cand este inghesuita in ghiveciul sau, la fiecare 2-3 ani.
Iedera ca acoperire de perete
Utilizeaza iedera ca acoperire a solului, dar si pe peretii josi. Las-o sa atace ziduri, garduri, garduri vii, copaci, vii sau morti. Instaleaz-o deasupra unui zid mic, intr-un borcan.
Virtutile depoluante
Diferitele tipuri de iedera absorb diferiti poluanti si sunt capabile sa elimine 80-90% din benzen in 24 de ore!
Boli de iedera si paraziti
Paianjeni rosii tes panzele lor fine sub frunze in aer cald si uscat: spala frunzele atat pe deasupra, cat pe si sub ele.
Sfatul gradinarului
Tunde, fara ezitare, la sfarsitul iernii tulpinile care s-au ofilit si la temperatura fierbinte si lumina slaba. O noua crestere viguroasa le va inlocui rapid.