“Implementarea” este o expresie franceza utilizata pe scara larga in lumea gastronomiei. In sensul literal, inseamna “a pune in ordine”. Conceptul se aplica nu numai la prepararea mancarii, ci si la aspectul mesei pe care este servita.
- Meniu
Inainte de a va gandi la feluri de mancare si pahare, ganditi-va la ceea ce se va servi pe mese si la ce bauturi se vor consuma. Amintiti-va ca, daca este o ocazie speciala si de neuitat, meniul ar trebui sa fie la fel de exclusivist indiferent daca veti comanda salata boeuf la pret/kg sau macarons la pret/kg.
- Fetele de masa
Atunci cand trebuie aranjata masa, fetele de masa sunt foarte importante. Ar trebui sa fie placute la atingere, dintr-un material de calitate. Culori precum alb, fildes si perla sunt solutii sigure si elegante. Aruncati sau puneti deoparte tonurile garnisite sau intunecate.
Se recomanda alegerea prosoapelor de panza. In plus, masa ar trebui sa fie comoda si spatioasa, astfel incat fiecare invitat sa simta ca are suficient loc.
- Tacamuri
Atunci cand alegeti tacamurile, alegeti o linie simpla, cu o grosime de cel putin 4 mm. Puteti folosi tacamuri aurii sau periate, optiunea finisajului lucios normal fiind cea mai buna.
Aranjamentul tacamurilor trebuie sa respecte regulile de baza ale etichetei si protocolului. Cu alte cuvinte, acesta trebuie plasat in ordinea inversa a utilizarii sale.
- Portelan
Cand vine vorba de portelan, utilizati o linie alba sau cu un mic detaliu, indiferent ca alegeti anagrama, filamentul sau banda drept model decorativ. Alegeti tonuri moi sau culori metalice, cum ar fi auriu sau platina. Oricine va ofera solutii de portelan foarte interesante trebuie sa fie foarte un bun cunoscator de portelanuri.
- Asezarea mesei
Aspectul mesei ar trebui sa depinda de modul in care este servita masa. In serviciul american, felurile de mancare vin deja compuse din bucatarie. In mod traditional, toate felurile sunt expuse pe masa de la inceput.
De asemenea, este important sa aveti markeri pentru a “marca” fiecare loc. Cand vine vorba de serviciul traditional, luati in considerare aperitivele si doua feluri principale de mancare. Nu uitati vasul pentru paine.
- Paharele
Paharele sunt la fel de importante ca si portelanurile, avand in vedere ca ele sunt cele mai inalte piese prezente pe masa. Forma lor trebuie adaptata pentru a complimenta portelanurile si tacamurile, dar mai ales bauturile pe care le va servi, fie ca este vorba de apa, vin rosu, vin alb sau sampanie.
Aici, din nou, exista mai multe optiuni de luat in considerare, deoarece patru tipuri de sticla nu sunt intotdeauna necesare. Aceste elemente trebuie plasate in partea dreapta.
- Decorarea
In cele din urma, in ceea ce priveste decorarea generala a mesei, ar trebui sa fie simpla si centrala. De preferat sa folositi flori naturale sau sfesnice. Dar asigurati-va ca acestea nu devin obstacole in calea vederii.
Asigurati-va ca totul este bine pus la punct inainte de a pune masa pentru o ocazie speciala, fiecare detaliu este important. Nu lasati nimic in voia sortii si luati un carnetel pentru a putea nota fiecare factor implicat in pregatirea mesei festive, deoarece este foarte usor sa uitati anumite detalii.