Cine a facut primul cozonac?

Cine a facut primul cozonac?

0 Shares
0
0
0

Cine a facut primul cozonac?Cozonacul este unul dintre deserturile preferate ale romanilor, iar multa lume sustine ca ar fi desertul traditional romanesc. Vom discuta in continuare despre cozonac, pentru ca trebuie sa recunoastem ca este un desert cu adevarat delicios, mai ales celebrul cozonac Royal cu caramel, de la Boromir.

Asadar, in ceea ce priveste cozonacul, in ciuda faptului ca ne place sa spunem ca este un desert traditional romanesc, trebuie precizat ca si bulgarii sustin ca este desertul lor. In tara vecina, acestia considera ca este un desert traditional bulgaresc, si l-au denumit “kozunak”.

La randul lor, italienii au propriul produs de patiserie, pe care l-au denumit panettone. Deci, chiar daca ne place sa consideram ca este produsul nostru, cozonacul este intalnit si in alte tari, iar acestea sunt doar doua exemple.

Daca va intrebati cine a facut primul cozonac, cu siguranta nu veti afla niciodata numele persoanei respective. Acesta dateaza inca din cele mai vechi timpuri, iar printre ramasitele unor comunitati neolitice, a fost descoperita o forma de aluat de cozonac. Mai simplu spus, erau niste graunte sfaramate de fapt, care au fost inmuiate si coapte pe o piatra calda.

Arheologii au fost curiosi sa afle mai multe detalii despre cozonac, si au descoperit printre ruinele Egiptului Antic, cuptoare pentru copt, dar si diferite schite si desene care au in jur de 4000 de ani vechime.

Aceste descoperiri arheologice ne dovedesc faptul ca egiptenii antici stiau sa faca paine dospita. Ba chiar mai mult, faceau diferite tipuri de paine dospita, pe care o indulceau cu miere (ca desert). De aici, arheologii au dedus ca egiptenii antici nu erau tocmai straini de prepararea cozonacului.

La randul lor, grecii mancau inca din cele mai vechi timpuri cozonac, pe care l-au numit “plakous”. Cozonacul grecilor era facut cu stafide, nuca si miere. Acestia mai aveau de-asemenea si o alta versiune a cozonacului, pe care au denumit-o “satura”.

Ei bine, daca am intrat atat de adanc in istorie, nu putem sa-i uitam tocmai pe romani, care ne sunt stramosi. Acestia au furat drojda si painea dospita de la greci. Se spune ca si ei s-au bucurat de acest desert, doar ca in cozonac au adaugat fructe uscate.

Initial, romanii au facut doua versiuni de cozonac, una dintre ele fiind numita “libum”, iar cealalta “placenta”. De la “placenta” vine termenul “pasca” din prezent. In ceea ce priveste cozonacul pe care romanii l-au denumit “libum”, acesta era mic, si era oferit zeilor ca ofranda.

In schimb, cozonacul “placenta” era mult mai elaborat, avea branza, alune si stafide, iar romanii il mancau la micul dejun, servit fiind alaturi de un vin dulce. De-asemenea, tot in ceea ce-i priveste pe romani, acestia au fost primii care au descoperit toate posibilitatile pe care le ofera drojdia.

Odata cu trecerea timpului, in Evul Mediu, cozonacul era facut de catre civilizatiile din Europa foarte des. Se adaugau in cozonac diferite fructe uscate, datorita faptului ca tineau mai mult timp.

Se spune ca in acea perioada, cel mai mare cozonac a fost facut de catre britanici, si ca ar fi fost facut din 13 kilograme de faina, unt, oua, smantana, miere, stafide si condimente. Tot la britanici a aparut si prima reteta de cozonac intr-o carte de bucatarie, in anul 1718.

Asadar, chiar daca ne place sa credem ca este un desert traditional romanesc, cozonacul a fost facut inca din cele mai vechi timpuri. Fireste, nu exista atunci cozonac Royal caramel, dar exista totusi cozonac facut dupa diferite retete.

Cu trecerea timpului insa, au aparut tot mai multe retete de cozonaci, si fiecare tara a adoptat acest desert, insa noua ne place cel mai mult cozonacul Royal cu caramel, de la Boromir.

0 Shares
2 comments

Comments are closed.