Share Button

Ce este ecografia abdominala

O ecografie abdominala (sau sonografie) este o metoda neinvaziva folosita cu scopul de a vedea organele din cavitatea abdominala.

Spre deosebire de alte tipuri de teste imagistice medicale, este recomandat sa optati pentru o eco abdominal Cluj 2021, pentru aceasta procedura nu foloseste radiatii ionizante. In schimb, ecografia abdominala utilizeaza unde sonore cu scopul de a crea imagini digitale ale organelor abdominale, care pot fi ulterior se pot stoca si partajate cu alti medici.

Ecografiile pot detecta modificari (cum ar fi dimensiunea sau forma) ale organelor, modificari ale tesuturilor sau ale vaselor de sange, si pot arata de asemenea, daca exista o masa anormala prezenta, cum ar fi de exemplu o tumoare.

Rinichii, ficatul, vezica biliara, caile biliare, splina si vasele de sange abdominale, pot fi vazute la o ecografie abdominala. Medicii pot folosi ultrasunetele atunci cand este nevoie sa vada mai bine aceste structuri, si cu scopul de a vedea daca se intampla ceva care ar putea explica simptomele unei persoane.

Scopul testului

Medicii este posibil sa le solicite pacientilor ecografii abdominale din mai multe motive, chiar daca cel mai adesea investigheaza simptomele abdominale sau preocuparile legate de organele din cavitatea abdominala.

Simptomele sau afectiunile care pot avea nevoie de o ecografie abdominala includ:

 • Anevrismul aortic abdominal.
 • Durere abdominala.
 • Alterarea functiei hepatice.
 • Balonare sau distensie.
 • Un organ marit (cum ar fi ficatul sau splina).
 • Boala vezicii biliare.
 • Pietre la rinichi.

Ecografiile pot fi efectuate de-asemenea pentru a ghida o alta procedura, deoarece ofera o imagine a structurilor din interiorul abdomenului.

Limitari

In majoritatea cazurilor, ultrasunetele ofera o imagine buna a organelor si structurilor din abdomen. Cu toate acestea, testul are unele limitari:

Aerul sau gazele prinse pot obstructiona vederea unor organe.

Tesutul adipos abdominal poate preveni patrunderea undelor sonore.

Intestinele pot impiedica vizualizarea clara a structurilor abdominale.

Daca exista ingrijorarea ca o astfel de interferenta va duce la o imagine incompleta, medicul ar putea comanda un test diferit, cum ar fi o scanare CT, un RMN.

Teste simultane

Un alt tip de test numit ecografia Doppler poate fi facut in acelasi timp cu o ecografie abdominala. Ecografiile Doppler folosesc unde sonore pentru a determina viteza si directia celulelor sanguine in timp ce acestea se deplaseaza prin vasele de sange. Aceasta miscare poate dezvalui anomalii in vasele de sange ale abdomenului.

Riscuri si contraindicatii

Conform Colegiului American de Radiologie, ultrasunetele nu au nicio contraindicatie specifica. Testul este, in general, neinvaziv, nedureros si sigur pentru majoritatea oamenilor. Spre deosebire de alte tipuri de imagistica medicala, ultrasunetele nu utilizeaza radiatii ionizante.

Institutul American de Ultrasunete in Medicina (AIUM) ii sfatuieste pe medici si pe alti furnizori de asistenta medicala sa utilizeze ultrasunete numai atunci cand este nevoie medicala.

Medicul care a comandat ecografia, cu siguranta va va oferi instructiuni despre modul de pregatire. Poate doriti sa intrebati despre mancare sau bautura, daca aveti voie sau le consumati inainte de ultrasunete.

Timpul necesar pentru o ecografie abdominala va varia in functie de motivul testului si de orice pregatire necesar in prealabil. Daca nu este nevoie de nici un fel de pregatire inainte de ecografie, aceasta va fi realizata in aproximativ 30 de minute.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca este necesar ca atunci cand urmeaza sa aveti parte de o ecografie, sa va imbracati cat mai confortabil. De-asemenea, este nevoie sa va indepartati tricoul, pentru a putea fi efectuata ecografia.

Asadar, o ecografie abdominala este un test neinvaziv care poate fi efectuat rapid si nedureros. Ecografia se efectueaza cu scopul de a vedea organele din cavitatea abdominala. Puteti chiar si din pura curiozitate sa efectuati o asemenea ecografie, pentru linistea dvs. sufleteasca, pentru a stii ca toate organele din abomen sunt in stare buna.

comments
 • Valentina
  Posted at 4:14 pm October 7, 2020
  Valentina
  Reply
  Author

  Foarte util articolul, multumesc pentru informatie si pentru link!

 • Leave a Reply