Vitaminele si mineralele sunt substante nutritive esentiale deoarece acestea efectueaza sute de roluri in organism. Vitaminele si mineralele sunt considerate substante nutritive esentiale – deoarece actioneaza in mod concertat, acestia efectueaza sute de roluri in organism. Ele ajuta la taierea oaselor, vindecarea ranilor si sustinerea sistemului imunitar. Ele transforma, de asemenea, alimentele in energie si repararea leziunilor celulare.
Vitaminele si mineralele sunt adesea denumite micronutrienti, deoarece organismul dumneavoastra are nevoie doar de cantitati mici de ele. Cu toate acestea, esecul de a obtine chiar si acele cantitati mici garanteaza practic boala. Iata cateva exemple de boli care pot rezulta din deficientele de vitamine:
Scorbut. Marinarii cu vechime au aflat ca trairea timp de cateva luni fara fructe sau legume proaspete – principalele surse de vitamina C – cauzeaza gingiile sangerande .
Orbire. In unele tari in curs de dezvoltare, oamenii devin orbi din cauza deficientei vitaminei A.
Rahitism. Un deficit de vitamina D poate provoca rahitism, o afectiune marcata de oase moi, slabe, care pot duce la deformari scheletice, cum ar fi picioarele inclinate. In parte, pentru a combate rahitismul, SUA a fortificat laptele cu vitamina D din anii 1930.
Asa cum lipsa micronutrientilor cheie poate provoca vatamari corporale substantiale, obtinerea unor cantitati suficiente de vitamine si minerale poate oferi beneficii substantiale. Cateva exemple ale acestor beneficii:
Metabolism
Metabolismul arde ingrasamintele ingerate si depozitate pentru a produce energie pe care organismul o poate folosi, printr-un numar de procese complexe. Vitaminele si mineralele joaca un rol-cheie in digestie si metabolism.
De exemplu, vitamina B2 sau riboflavina sunt esentiale pentru a forma o coenzima, care combina oxigenul cu mecanismele celulare care produc energie. Toate vitaminele B, inclusiv vitaminele B6 si B12, sunt importante pentru metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.
Mineraliile, cum ar fi magneziul sunt de asemenea importante in metabolismul energetic. Alimentele bogate in vitamine B si magneziu includ spanacul, broccoli, fasolea, ovazul, pestele, pasarile de curte si ouale.
Sanatatea inimii
Vitaminele vitale din alimentatia zilnica sunt de asemenea necesare pentru prevenirea bolilor de inima. Nutrientii cum ar fi vitaminele A, C si E precum si beta-carotenul au proprietati antioxidante care ajuta la reducerea inflamatiei, ceea ce poate reduce riscul bolilor cardiace. O dieta bogata in fructe si legume este bogata in aceste vitamine si alti nutrienti.
Sanatatea oaselor
Mineralele si vitaminele sunt vitale pentru mentinerea sanatatii osoase si pentru prevenirea bolilor osoase cum ar fi osteoporoza sau oasele fragile si slabe. Matricea tare a oaselor este compusa din minerale precum calciu, magneziu si fosfor.
Vitamina D este necesara pentru a ajuta organismul sa absoarba calciu din alimente si suplimentarea acestor doua substante nutritive poate ajuta la prevenirea pierderii osoase si la reducerea riscului de fracturi. Vitamina K joaca, de asemenea, un rol in sanatatea osoasa pentru a sustine rolul vitaminei D si calciului.
Fertilitate
Sanatatea reproductiva si fertilitatea depind de functia unui numar de organe, structuri si hormoni, precum si de productia celulara. Mineralele si vitaminele sunt necesare pentru a ajuta la cresterea, repararea si mentinerea acestor sisteme si procese complexe atat la barbati, cat si la femei. Zincul mineral este important pentru sanatatea fertilitatii la barbati si imbunatateste numarul si mobilitatea spermatozoizilor. Alimentele bogate in zinc includ carne rosie, carne de pasare, fasole, nuci, seminte de dovleac si stridii.
Diferenta dintre vitamine si minerale
Desi toate acestea sunt considerate micronutrienti, vitaminele si mineralele difera in moduri de baza. Vitaminele sunt organice si pot fi defalcate pe caldura, aer sau acid. Mineralele sunt anorganice si mentin structura lor chimica.
Acest lucru inseamna ca mineralele din sol si apa se gasesc cu usurinta in corp prin intermediul plantelor, pestilor, animalelor si fluidele pe care le consumati. Dar este mai dificil sa transportati vitamine din alimente si din alte surse in corpul dvs. pentru ca gatitul, depozitarea si expunerea simpla la aer pot inactiva acesti compusi mai fragili.