Share Button

Ce sunt sistemele de operare pentru telefon si cum functioneaza ele?Sistemele de operare mobile (OS) pot fi definite ca software care permite unui smartphone sau unui telefon mobil de baza sa functioneze.

Acestea permit ca utilizatorii sa poata efectua un apel telefonic, sa navigheze pe telefoanele lor printre toate sectiunile, sa descarce aplicatii sau sa configureze si sa personalizeze smartphone-urile lor. Pentru problemele cu telefonul va recomandam sa mergeti la un service telefoane.

Exista aproximativ 20 de sisteme de operare pe piata, unele dezvoltate direct de si pentru producatorii de telefonie insisi, altii care formeaza conglomerate pentru a imparti costurile si pentru a obtine sinergii, iar altele care doresc doar sa se concentreze pe dezvoltarea de sisteme de operare.

In general, putem mentiona prezenta a patru sisteme de operare pe piata sistemelor de operare si pe care va propunem sa le descoperiti mai jos, in ordinea importantei: Android (Google), iOS (Apple Inc.), Windows Telefon (Microsoft) si Blackberry OS (RIM).

Google Android

Avantajul acestui sistem de operare este rezumat in faptul ca acesta este pus la dispozitia tuturor producatorilor de telefoane, cu conditia ca acestea sa indeplineasca anumite conditii legate de punerea in valoare a serviciilor Google. In rest, sistemul de operare este personalizabil la alegere de catre consumatori si producatori.

Astazi, cele mai multe telefoane vandute in intreaga lume ruleaza pe Android. Acesta poate include, de asemenea multe branduri de smartphone-uri, inclusiv Samsung, Acer, HTC, LG, Sony sau Huawei.

Apple iOS

iOS, compania americana Apple, concentreaza o mare majoritate de smartphone-uri de pe planeta. Apple iOS este cunoscut si prezentat de compania Cupertino ca fiind sistemul de operare care ofera cea mai buna experienta de utilizare. Cu designul plat, aparut de la iOS 7, Apple ofera software-ul numai pe propriile sale produse.

Este necesar sa treceti prin Apple Store pentru a instala pe aplicatiile iPhone sau iPad tot ce va place. Apple ecosistem compatibilizarea toate produsele de marca, permite o ergonomie de neegalat pana in prezent, fiind un producator de frunte sicel mai mare sistem de operare din lume ca volum.

Windows Phone de la Microsoft

Telefoanele smartphone care ruleaza Windows Phone sunt inca limitate fata de Android, desi sunt prezente in numar mare. Bazandu-se pe designul Windows 8 pentru PC, nu este pe gustul tuturor. Cu toate acestea, utilizatorilor le-au placut capacitatea de a personaliza pagina de pornire si simplitatea de a gestiona aplicatiile.

Sistemul BlackBerry a pierdut din cota de piata in ultimul deceniu. Cu toate acestea, smartphone-urile marcii, cu designul complet redesenat, sunt acum de interes pentru un segment vizat de consumatori. In atentia oamenilor dornici de tastaturi fizice, sistemul de operare BlackBerry este transformat in principal in citirea e-mailurilor si SMS-urilor.

Alte sisteme de operare

Alte smartphone-uri nu ofera sistemele de operare mentionate mai sus, dar reprezinta in totalitatea lor, o foarte mica parte din vanzarile de smartphone-uri la nivel global, de aproximativ 14 milioane in 2014, un total de aproape 1,25 miliarde de smartphone-uri. Printre cele aproape 20 de sisteme de operare mobile existente, putem mentiona Linux (OS open source) si cel mai recent sistem de operare Firefox de la Mozilla Foundation.

 

There are no comments.

Leave a Reply