Mamografia este o examinare cu raze X a sanului feminin. Este potrivita pentru detectarea precoce a cancerului de san, deoarece poate face vizibile tumori foarte mici, care nu sunt palpabile la un stadiu incipient.
Programul de screening mamografic isi propune sa detecteze cancerul de san intr-un stadiu atat de timpuriu, cand tumora este inca mica si nu a afectat inca ganglionii limfatici. Apoi, femeile au sansa unui pronostic favorabil, a unui tratament mai bland si de a fi salvate de la moarte din cauza cancerului la san.
Cum se face o mamografie?
Veti sta in fata unei masini cu raze X speciale, in timp ce un tehnolog va va aseza sanul pe o placa de plastic limpede. O alta placa de plastic va va apasa ferm sanul de sus. Placile vor aplana sanul, tinandu-l in continuare in timp ce este efectuata radiografia. Vei simti o anumita presiune. Pasii se repeta pentru a se obtine o vedere laterala a sanului.
Celalalt san va fi radiografiat in acelasi mod. Apoi, veti astepta in timp ce tehnologul verifica cele patru raze X pentru a va asigura ca nu trebuie sa fie realizate din nou imaginile. Este important sa stiti ca tehnologul nu va poate spune rezultatele mamografiei dumneavoastra. Mamografia fiecarei femei poate parea un pic diferita, din cauza faptului ca toti sanii sunt putin diferiti.
Cum se simte o mamografie?
A avea parte de o mamografie, nu este cel mai comod lucru pentru majoritatea femeilor. Unele femei considera ca este dureroasa o asemenea procedura. O mamografie dureaza doar cateva momente, dupa care va disparea si senzatia de disconfort.
Ce simtiti depinde de abilitatea tehnologului, de marimea sanilor dvs. si de cat de mult trebuie sa fie presati. Sanii dvs. pot fi mai sensibili daca urmeaza acea perioada delicata a lunii, sau daca va aflati in acea perioada.
Un medic radiolog, va citi mamografia. Medicul se va uita la radiografie pentru semne precoce de cancer de san sau alte probleme.
Sfaturi pentru obtinerea unei mamografii
- Incercati sa nu optati pentru mamografie cu o saptamana inainte de perioada delicata a lunii, sau in acea perioada. Sanii dvs. pot fi sensibili sau umflati atunci.
- In ziua mamografiei, nu folositi deodorant, parfum sau pulbere. Aceste produse pot aparea sub forma de pete albe pe radiografie.
- Unele femei prefera sa poarte o fusta sau pantaloni, in loc de o rochie. Va trebui sa va dezbracati de la talie in sus pentru mamografie, asa ca mai indicat ar fi sa purtati o rochie cand mergeti la examinare.
Ce se intampla daca mamografia mea este normala?
Continuati sa obtineti cate o mamografie Cluj MedImages, in functie de intervalele de timp recomandate. Mamografiile functioneaza in acele momente in care pot fi comparate cu cele anterioare. Acest lucru ii ofera posibilitatea radiologului sa le compare pentru a cauta modificari ale sanilor.
Ce se intampla daca mamografia mea este anormala?
O mamografie anormala nu inseamna de fiecare data ca exista cancer. Insa va trebui sa aveti mamografii, teste sau examene suplimentare inainte ca medicul sa poata spune sigur daca aveti sau nu cancer.
Daca medicului i se pare ceva suspect, va poate trimite la un chirurg, insa acest lucru nu inseamna 100% ca aveti cancer sau aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Acesti medici sunt experti in diagnosticarea problemelor la san, si vor putea face teste de urmarire periodica pentru a diagnostica daca exista cancer la san, sau pentru a constata ca nu exista.