Afinele sunt fructe foarte populare si gustoase, acestea provenind din America de Nord. Afinele au inceput odata cu trecerea timpului sa fie cultivate si in alte state, in scop comercial, dat fiind faptul ca s-a descoperit ca acestea au multe beneficii pentru sanatate.
Afinele datorita acestor beneficii pentru sanatate, sunt numite “superalimente”, datorita faptului ca au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, dupa cum puteti afla si de pe https://vegis.ro/blog/de-ce-afinele-trebuie-sa-faca-parte-din-dieta-noastra/.
Afinele pot fi consumate imediat dupa ce au fost culese, sau pot fi de-asemenea incorporate intr-o varietate de retete. De asemenea, pot fi achizitionate congelate.
Curiozitati
- Afinele contin un compus vegetal numit antocianina. Acest lucru ofera afine atat culoarea lor albastra, cat si multe dintre beneficiile lor pentru sanatate.
- Afinele pot ajuta sanatatea inimii, forta osoasa, sanatatea pielii, tensiunea arteriala, gestionarea diabetului, prevenirea cancerului si sanatatea mintala.
- O ceasca de afine asigura 24% din persoana recomandata zilnic de vitamina C.
- Persoanele care utilizeaza diluanti ai sangelui, cum ar fi warfarina, ar trebui sa vorbeasca cu medicul lor inainte de a-si creste aportul de afine, deoarece continutul ridicat de vitamina K poate afecta coagularea sangelui.
Beneficii
- Mentinerea oaselor sanatoase
Afinele contin printre altele fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc si vitamina K. Fiecare dintre acestea este o componenta a osului. Aportul adecvat al acestor minerale si vitamine contribuie la construirea si mentinerea structurii si rezistentei osoase.
Fierul si zincul indeplinesc roluri cruciale in mentinerea rezistentei si elasticitatii oaselor si articulatiilor.
Aporturile scazute de vitamina K au fost legate de un risc mai mare de fractura osoasa. Cu toate acestea, un aport adecvat de vitamina K imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce pierderea de calciu.
- Sanatatea pielii
Sanatatea pielii
Colagenul este sistemul de sprijin al pielii. Se bazeaza pe vitamina C ca nutrient esential si functioneaza pentru a preveni deteriorarea pielii cauzata de soare, poluare si fum. Vitamina C poate imbunatati de asemenea, capacitatea de colagen pentru a netezi ridurile si de a imbunatati textura generala a pielii. O cana de afine asigura 24% din cantitatea recomandata zilnic de vitamina C.
- Scaderea tensiunii arteriale
Mentinerea nivelului scazut de sodiu este esentiala pentru mentinerea tensiunii arteriale la un nivel sanatos. Afinele sunt lipsite de sodiu. Contin potasiu, calciu si magneziu. Unele studii au aratat ca dietele scazute in aceste minerale sunt asociate cu tensiunea arteriala mai mare. Se considera ca un aport alimentar adecvat al acestor minerale contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, alte studii au contracarat aceste constatari. De exemplu, un studiu din 2015 asupra persoanelor cu sindrom metabolic a constatat ca consumul zilnic de afine timp de 6 saptamani nu a afectat nivelul tensiunii arteriale.
- Gestionarea diabetului
Studiile au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consuma diete bogate in fibre au un nivel scazut de glucoza din sange, iar persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care consuma la fel pot avea niveluri de zahar din sange, lipide si insulina.
O cana de afine contribuie cu 3,6 grame (g) de fibre. Un studiu de cohorta din 2013 publicat in BMJ a sugerat ca anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulti.
Pe parcursul studiului, 6.5% dintre participanti au dezvoltat diabet. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca consumul a trei portii pe saptamana de afine, struguri, stafide, mere sau pere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 7 la suta.
- Prevenirea cancerului
Vitamina C, vitamina A si diferitii fitonutrienti din afine functioneaza ca antioxidanti puternici, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi legati de boala.
Cercetarile sugereaza ca antioxidantii pot inhiba cresterea tumorii, scaderea inflamatiei in organism si pot ajuta la reducerea sau incetinirea cancerului esofagian, pulmonar, bucal, endometrial, pancreatic, prostatic si de colon.
Afinele contin si folat, care joaca un rol in sinteza si repararea ADN-ului. Acest lucru poate preveni formarea celulelor canceroase din cauza mutatiilor din ADN.