Share Button

Practica de meditație Mindfulness nu ar putea fi mai simplă: ocupați un loc bun, acordați atenție respirației și când atenția vi se rătăcește, reveniți. Urmărind acești pași simpli, puteți să vă cunoașteți îndeaproape și personal.

Găsiți un loc bun în casa sau apartamentul dvs., în mod ideal, acolo unde nu este prea multă aglomerație și puteți găsi liniște. Lasă luminile aprinse sau stai în lumină naturală. Puteți chiar să stați afară dacă doriți, dar alegeți un loc liniștit.

La început, vă ajută să stabiliți o perioadă de timp pentru care veți medita. În caz contrar, s-ar putea să fie dificil să decideți când să vă opriți. Dacă abia începeți, ați putea alege un timp scurt, cum ar fi 5-10 minute. Mulți oameni fac o ședință dimineața și  una seara. Dacă simțiți că viața dvs. este ocupată și aveți puțin timp, a face o ședință este mai bine decât a face niciuna. Când obțineți puțin spațiu și timp, puteți face un pic mai mult.

Cum să stai?

Iată o practică de postură care poate fi folosită ca stadiul de început al unei perioade de meditație sau pur și simplu ca ceva de făcut timp de un minut, poate să vă stabilizați și să găsiți un moment de relaxare înainte de a vă întoarce la activități.

1) Luați loc. Indiferent ce alegi-un scaun, o pernă de meditație, o bancă din parc- găsește ceva care îți oferă un loc stabil, solid.

2) Îndreptați – dar nu vă întăriți – partea superioară a corpului. Coloana vertebrală are curbura naturală. Capul și umerii se pot sprijini confortabil deasupra vertebrelor.

3) Lăsați bărbia puțin în jos și lăsați privirea să cadă ușor. Puteți să țineți ochii întredeschiși .Dacă simțiți nevoia, puteți să îi închideți, dar nu este obligatoriu acest lucru. Puteți pur și simplu să lăsați ca ceea ce apare în fața ochilor să fie acolo, fără să vă concentrați asupra lui.

4) Fiți acolo pentru câteva clipe. Relaxează-te. Îndreaptă-ți atenția asupra respirației sau a senzațiilor din corp.

5) Simțiți-vă respirația – sau unii spun „urmăriți-o” pe măsură ce iese și pe măsură ce intră, îndreptați-vă atenția asupra senzației fizice a respirației: aerul care se intră prin nas sau gură, creșterea și descreșterea volumului cutiei toracice. Alegeți punctul focal și, cu fiecare respirație, puteți nota mental inspirul și expirul.

6) Inevitabil, atenția vă va lăsa respirația și va rătăci în alte locuri. Nu vă faceți griji. Nu este nevoie să blocați sau să eliminați gândirea. Când vă apropiați de momentul în care mintea rătăcește-ușor și treptat – întoarceți-vă atenția asupra respirației.

7) S-ar putea să vă găsiți mintea rătăcind constant – asta este și normal. În loc să vă luptați să îndepărtați acele gânduri, exersați observația fără a fi nevoie să reacționați. Stați doar și acordați atenție. Oricât de greu pare a fi, asta este tot ce trebuie să faceți.

8) Când sunteți gata, ridicați ușor privirea (dacă ochii sunt închiși, deschideți-i). Stați o clipă și observați sunetele din mediu. Observați cum se simte corpul dumneavoastră chiar acum. Observați-vă gândurile și emoțiile. Luând o scurta pauză puteți decide cum vă veți continua ziua.

Asta e. Aceasta este practica. S-a spus adesea că este foarte simplu, dar nu este neapărat ușor. Trebuie doar să încerci. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

There are no comments.

Leave a Reply