Daca te intrebi care este diferenta dintre un psiholog si un psihiatru, probabil ca tu insuti te gandesti sa consulti un profesionist cu privire la o problema de sanatate mintala, poate chiar la sectia de psihiatrie Targu Mures. Daca ajutorul nu este pentru tine, poate fi pentru un prieten sau membru al familiei. Poate ca nu cauti ajutor si esti doar curios sa aflii care este diferenta dintre acesti doi profesionisti in domeniul sanatatii mintale.
Ce este un psihiatru
Psihiatrul este o persoana care, dupa absolvirea facultatii de Medicina, reuseste sa se specializeze in specialitatea medicala de Psihiatrie. Toata aceasta perioada de pregatire se realizeaza dupa minim zece ani, dintre care sase apartin studiilor si patru apartin stagiaturii si specialitatii. Cei patru ani de specialitate se desfasoara intr-un spital public in care se ofera locuri pentru acea specialitate.
Ce face un psihiatru?
Specialitatea psihiatrie se ocupa cu studiul, prevenirea, evaluarea, diagnosticarea, tratamentul si reabilitarea problemelor de sanatate mintala. Suntem constienti ca aceasta descriere poate speria multi oameni care nu vor sa se simta rau si resping ideea de a vedea un psihiatru. Dar, spune-ne, unde te-ai duce daca ai consumat o mancare care te-a imbolnavit, ai o pata pe piele sau dureri? Nu ai merge la doctor?
Poate ca nu este ceva important, dar daca este o problema tratabila, este mai bine sa o faci cat mai curand posibil. Asa ca de ce sa nu mergi si la medicul psihiatru daca te simti nervos, extrem de ingrijorat, trist sau obsedat? Beneficiul de a merge si riscul de a nu merge este acelasi.
Ce este un psiholog
Un psiholog este o persoana care are o diploma in psihologie. Psihologii pot lucra in multe domenii: educatie, psihosocial, resurse umane, criminalistica, sport, cercetare, predare sau clinic. Prin urmare, este o cariera cu itinerarii diferite, ai carei absolventi pot desfasura joburi si posturi foarte diverse.
In principiu, in Romania un psiholog – doar pentru ca este absolvent in psihologie – nu poate ingriji pacientii intr-un mediu clinic sau sa lucreze intr-un centru de sanatate. Pentru ca un psiholog sa asiste la pacienti sau sa lucreze intr-un centru de sanatate, acesta trebuie sa fi absolvit un master in Psihologie Generala a Sanatatii sau sa se fi specializat in Psihologie Clinica.
Cand sa faci o programare la un psihiatru
In general, iti recomandam sa faci o programare la un psihiatru in urmatoarele cazuri:
- daca ai un simptom clar (cum ar fi insomnie, atacuri de panica, plans frecvent sau dificultati de concentrare) care cauzeaza disconfort semnificativ;
- daca, crezi ca este posibil sa aveti nevoie de medicamente sau daca luati deja medicamente;
- daca un psiholog ti-a recomandat sa consulti un psihiatru sau ai urmat o terapie de ceva timp fara sa fi obtinut o imbunatatire;
- daca ai o dependenta;
- daca ai avut recent modificari comportamentale sau te-ai gandit sa iti faci rau in vreun fel;
Cand sa faci o programare cu un psiholog
Ar fi indicat sa iti faci o programare la un psiholog in prima instanta in urmatoarele cazuri:
- daca simti o nemultumire fata de viata;
- daca ai avut parte de conflict de cuplu, familie sau la munca;
- cand exista simptome usoare si nu foarte persistente de anxietate sau depresie;
- cand un psihiatru a recomandat tratament de psihoterapie.
Daca, in ciuda informatiilor pe care le-am furnizat in aceasta postare, inca te indoiesti care specialist este mai potrivit pentru tine, un psihiatru sau un psiholog, iti recomandam sa continui sa cercezi si sa te informezi. Nu te da batut, sanatatea mentala este foarte importanta la randul ei!