Glutenul se gaseste ascuns in fel si fel de produse, de la produsele alimentare si pana la bauturile alcoolice sau produsele cosmetice.
In mod natural, glutenul se gaseste in cereale precum orz, grau, secara, alac, etc., insa din pacate nu este suficient sa ne ferim de produsele pe baza de cereale ci trebuie sa fim atenti pentru ca exista o multime de alimente care pot sa contina gluten.
De fapt, daca stam sa ne gandim mai bine, exista mult mai multe produse si alimente care contin gluten, decat produse si alimente fara gluten, asa ca din acest motiv trebuie sa fim foarte atenti atunci cand ne cumparam anumite produse.
Se stie faptul ca in Romania foarte multe persoane mananca paine in fiecare zi, la cel putin doua dintre cele trei mese principale ale zilei. Ei bine, cei care isi fac in fiecare dimineata cumparaturile trebuie sa fie foarte atenti atunci cand isi cumpara painea.
De ce? Pentru ca painea fiind facuta din faina de grau iar graul fiind o cereala cunoscuta ca avand gluten, este foarte evident faptul ca majoritatea painilor vor avea in compozitia lor gluten.
Exista insa si exceptii, asa ca toti cei care isi doresc sa manance o paine sanatoasa si fara gluten pot avea acest privilegiu, pentru ca pe piata se poate gasi si paine fara gluten. Tocmai de aceea, toti cei care nu isi doresc sa manance paine care contine gluten, trebuie sa studieze foarte bine etichetele painilor pe care le cumpara.
Apoi, chiar si dulciurile contin gluten datorita compozitiei lor, asa ca persoanele care isi cumpara un corn cu ciocolata de exemplu, o ciocolata, biscuiti sau orice alte dulciuri, isi aleg produse care contin gluten.
Exista insa si dulciuri fara gluten, iar aici putem sa dam drept exemplu caramelele vegane fara gluten, care au in compozitia lor zahar de cocos, lapte de cocos, proteine din floarea soareluk, fibre de acacia sau sirop de orez.
Despre produsele lactate trebuie sa mentionam faptul ca in cazul in care acestea sunt cumparate dintr-o sursa sigura, ele nu contin gluten, insa toate acele produse lactate care nu sunt cumparate dintr-o sursa sigura pot avea in compozitia lor adaugata faina de grau, iar faina de grau se stie ca are in compozitia sa gluten.
Acest lucru inseamna ca toate produsele lactate care au in compozitia lor faina de grau, au automat si gluten, ceea ce nu este bine iar aceste produse trebuiesc evitate.
Exista foarte multe persoane care cumpara si consuma foarte des mezeluri. Nutritionistii recomanda evitarea mezelurilor sau mai bine spus eliminare acestora din alimentatie pe motiv ca nu sunt sanatoase. Cei care insa nu vor sa renunte la mezeluri, trebuie sa urmareasca etichetele si sa isi indrepte atentia spre acele mezeluri care au sigla de fara gluten.
Asadar, glutenul este raspandit in foarte multe alimente si in foarte multe produse, asa ca trebuie sa fim atenti la etichetele produselor, pentru a ne cumpara de fiecare data doar produse fara gluten.