Psihicul nostru poate deveni extrem de vulnerabil in anumite contexte, totul exacerbandu-se si pe fondul unor factori externi precum stresul, anxietatile, starile de depresie intr-o forma continuata. Constientizarea nevoii de ajutor de specialitate este extrem de importanta desi, in foarte multe contexte, pacientul poate avea tulburari majore care sa ii genereze o deconectare fata de lumea empirica. In cadrul acestui articol vom discuta despre nevoia unei consultatii de specialitate in cadrul unei clinici de psihiatrie Targu Mures, totul pentru a identifica factori motivationali si nevoi intrinseci.
Vizita la psihiatru- un subiect tabu si usor de stigmatizat
Societatea romaneasca prezinta anumite inconsistente de perceptie atunci cand vine vorba despre o vizita la psiholog sau psihiatru. Oamenii categorizeaza usor aceste decizii asociate altor oameni si plaseaza asupra lor diverse stigmate. Este foarte important sa facem o distinctie in acest sens. Chiar daca sanatatea fizica este o preocupare constanta pentru fiecare dintre noi, cea mentala, psihica are si ea un impact major asupra starii de bine si mai ales, asupra psihicului.
Anumite momente dificile in viata care au avut repercursiuni, relatiile interpersonale defectuoase dar si complexele pe care oamenii nu stiu sa le gestioneze, toate acestea pot fi tratate cu ajutorul unui abordari terapeutice a problemei. Avem si in cazul consultului psihologic aceeasi abordare, dar diferentierea consta in faptul ca, psihiatria atesta un diagnostic si ofera un tratament medicamentos in gestionarea unor tulburari afective si comportamentale, mintale. Din acest motiv, desi diferenta fina dintre cei doi specialisti (psiholog si psihiatru) este trecuta cu vederea, este important ca pacientul sa ajunga in locul potrivit pentru o solutie personalizata.
Specializare in zona psihiatrica
Exista nenumarate probleme care ne pot afecta cursul vietii, de la cele care vizeaza dependentele (consum de alcool, substante interzise) si pana la managementul afectiv al durerilor corporale. In functie de aceste elemente, psihiatrii se pot supraspecializa pe o anumita ramura pentru a oferi oamenilor cele mai bune solutii terapeutice si medicamentoase.
Cand au oamenii nevoie de un consult de specialitate la medicul psihiatru? Este indicat ca atat pacientul cat si familia acestuia sa constientizeze importanta medicinei in tratarea afectiunilor emotionale. Astfel, daca pacientul a suferit de depresie, schizofrenie, dementa sau tulburari bipolare, cu siguranta acesta trebuie sa realizeze rapid o programare la medic. Tratate deseori cu un nivel ridicat de superficialitate, aceste tulburari mintale si afective genereaza uneori comportamente daunatoare atat fata de propria persoana cat si fata de cei din jur.
Impletirea tulburarilor mentale cu afectiuni ale organismului
Pentru a forma un tot unitar, mintea si organismul isi impletesc activitatea in realizarea armoniei. Daca boala afecteaza una dintre aceste componente, imediat reactioneaza si cealalta. De exemplu, daca o persoana sufera de mult timp de afectiunea X, acesta va putea genera o stare generala de anxietate, va fi obsesiv fata de propria stare de bine si va incerca sa evite permanent elemente declansatoare. Aceste atitudini cu tenta obsesiva marcheaza starea de bine psihica si genereaza o presiune suplimentara pentru adaptarea la mediu. Schimbarile frecvente de dispozitie, de concentrare, tulburarile comportamentale, lipsa motivatiei, dar si iritabilitatea crescuta sunt doar cateva stari care genereaza nevoia unui consult psihiatric de specialitate.