Lima , capitala Republicii Peru

0 Shares
0
0
0

Capitala Republicii Peru este orasul Lima care totodata este si capitala Provinciei Lima.  Acest oras este principalul centru financiar, industrial, comercial si cultural al tarii.

Asezata pe malurile raului Rimac, la numai 12 kilometri de Oceanul Pacific. Impreuna cu orasul port Callao formeaza  Zona metropolitana Lima. De fapt,  intinsul oras este un mozaic format din mai multe orase micute, astfel aduna 43 de districte. Cu peste 9 milioane de locuitori capitala Republicii Peru este pe locul cinci in clasamentul celor mai mari orase din America Latina ( dupa Mexico, San Paulo,  Buenos Aires si Rio de Janeiro).

Lima este cunoscuta si ca  “Orasul Regilor”  pentru ca timp de 3 secole a fost unul dintre cele mai importante si influente orase al Americii de Sud.

Este una dintre putinele capitale ale lumii care detine un teren de golf  in mijlocul cartierului business si ,  desi este ridicata in mijlocul desertului,  este cunoscuta pe plan international pentru deosebitele gradini intinse si parcurile pline de fantani.

Lima fost intemeiata la 18 ianuarie 1535 de conchistadorul Francisco Pizarro, numindu-se in momentul respectiv Ciudad de los Reyes , fiind una dintre bazele puterii spaniole din Peru.  Are de fapt o vechime mult mai mare, existand serioase dovezi arheologice ca intre anii 200 i.Hr. si 600 d.Hr aici se afla un mare oras.

In apropierea ruinelor unei piramide s-a descoperit mormantul unui barbat care a trait in perioada de inflorire a cetatii.  Aceasta perioada s-a intins de fapt pe mai multe secole,  respectiv intre 400 si 1200. Francisco Pizarro atacase si jefuise regatul incas, pentru ca intre 1531-1535 sa descopere orasul,  unde si-a fixat resedinta. Pe locul fostului sau palat se inalta acum Palacio de Gobierno,  una dintre cladirile reprezentative ale capitalei.

Centrul este construit in spiritul arhitecturii coloniale fapt pentru care a fost declarat drept Patrimoniu al Umanitătii de către UNESCO în anul 1988,  iar spre sud se intinde cartierul Miraflores, cu strazi moderne, magazine, galerii de arta si cafenele.   In vestitul Parque del Amor,  se inalta o eleganta statuie dominand plaja.  Ea reprezinta doi indragostiti peruani, simbol al bucuriei vietii.

Barranco este cartierul artistilor, al poetilor si studentilor. Este aici o atmosfera placuta, amintind de  cartiere asemanatoare din capitalele europene, fiind , printre altele, presarat de baruri si restaurante.

In nordul vechiului oras, exista o serie de stradute mici si intortocheate,  din perioada coloniala. Cladirile sunt mici, cu un singur nivel, inghesuite,  dar multe dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea asa cum sunt cele din cartierul Almeda de los Descalzos.

In pietele centrale ale orasului,  Plaza Mayor si San Martin,  au existat multe cladiri importante, dar majoritatea au fost distruse de cutremurele repetate. Cele mai multe au fost reconstruite, mai ales dupa 1930, cand s-au largit strazile,  datorita intensificarii traficului.  Plaza Mayor,  fosta Plaza de Armas,  are in mijloc o fantana din care apa tasneste in cascade de mai bine de 350 de ani.

Tot aici se inalta Catedrala romano-catolica.  A fost construita intre 1572-1603,  distrusa de cutremurul din 1746 si refacuta in intregime. Gazduieste sarcofagul conchistadorul Pizarro,  intr-o capela decorata cu un minunat mozaic.  Exista in oras alte cateva biserici din secolele al XVI-lea si al XVII-lea:  Santo Domingo (1549),  San Pedro (1623-1638),  San Francisco (1674),  Santa Teresa (1683-1686).

Temperatura ambientala oscileaza intre 14 grade iarna si 27 grade vara si are o umiditate relativa de 80% pe tot timpul anului.

Transportul urban de face in special cu autobuze si microbuze insa intr-un sistem haotic a carei rezolvare este una dintre principalele preocupari ale conducerii orasului . Deasemenea exista un tren electric care actioneaza intr-o zona de 10 km din sudul orasului.

Plaja exista de-a lungul intregului litoral,  in lungime de aproximativ 100 Km si sosele pentru a fi accesate usor in mai putin de 40 minute.

Multe dintre supermagazine, bazare, restaurante sau farmacii isi asteapta clientii 24 de ore pe zi. Este raspandit  “comertul la domiciliu” care poate ajunge in locuri indepartate cum ar fii plajele, chiar si pentru un singur articol comandat.

Fiind capitala tarii si al departamentului Lima aici isi au sediul palatul Guvernului, al Congresului Republicii si al Curtii Supreme de Justitie,  Secretariatul General al Comunitatii Natiunilor Andine si al Uniunii Natiunilor Sud-Americane.

Atractii turistice:

*Fortaleza del Real Felipe este un fort cu ziduri pentagonale, construit pentru a combate atacurile piratilor.

*Piata Mayor a fost in trecut centrul vechi din orasul colonial. In centrul sau se gaseste Catedrala din Lima, Palacio de Gobierno si Municipalidad Provincial de Lima. Tot aici, in partea centrala, se evidentiaza o piscina din bronz ce dateaza din secolul XVII.

* Catedrala din Lima se poate vizita intre orele 9 si 16.30. Interiorul este auster, cu diferite bijuterii istorice, diverse altare laterale si mormantul lui Francisco Pizarro in una dintre cele 12 capele. Se poate vizita Muzeul de Arte Religioase cu o importanta colectie de sculpturi, lumanari. Altarul este dedicate Sfantului Toribio de Mongrovejo.

*Palatul Guvernului a fost resedinta lui Francisco Pizarro( 1535) care a construit palatul pe locul care a fost ocupat de Taulichusco. Este centrul politic din Peru. Este reconstruit in 1929 in urma unui incendiu. Are numeroase curti si saloane dedicate unor personaje importante din istorie cu o multime pietre de arte valoroase.

*Palatal de Torre Tagle este un edificiu format din doua etaje si a fost realizat in anul 1735 din ordinal lui Margues de Torre Tagle Tesorero al Armatei Real Spania. Este considerat inul dintre cele mai mari edificii rezidentiale de arhitectura din secolul XVIII. In present este sediul Ministeriului Relatiilor Exterioare.

*Parcul de la Muralla adaposteste un fragment restructural al unui gard vechi ce inconjura Lima si care a fost construit in secolul XVII pentru a proteja de pirati si atacurile dusmanilor din coloniile spaniole. Tot aici se gaseste statuia fundatorului orasului, Lima, cuceritorul spaniol Francisco Pizarro, un muzeu unde se pot vedea piese arheologice recuperate din zona.

*Muzeul de Arte din Lima se gaseste in Palatul Expozitiei( 1869) si ofera celor interesati piese de ceramica, textile si cultura pre hispanica. Detine cele mai importante piese de cultura si alte piese din toata tara.

*Muzeul de Arte Italian a fost construe de catre colonia italiana cu omagiul dobandirii idependentei Perului inaugurat din 1924. Fatada este in stil renascentist Italian, in marmura alba .

*Cartierul Chino este unul dintre cele mai mari din America de Sud. Plimbandu-va pe aici veti putea cunoaste comportamentul si produsul acestei milenare culture, va veti putea savura mancarea sau va puteti distra la numeroasele restaurante denumite “chifas”!

*Plaza de Torros de Acho a fost construita in 1760 si este cea mai veche din America si a treia cea mai veche din lume. In interior se poate gasi muzeul Taurino cu o multime de colectii de imbracaminte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eyhYy-dBN2k[/youtube]

 

 

 

 

 

0 Shares