Sculele electrice profesionale se clasifica in functie de domeniul de activitate. Cele mai multe scule electrice sunt profesionale, dar exista si numeroase scule pentru utilizatori amatori.
Aceste scule, fie ele profesionale, fie de amatori se bazeaza pe acumulatori cu voltaj foarte mare.
Spre exemplu, acumulatorul DeWalt XR FLEXVOLT este compatibil in totalitate cu scule electrice cu acumulatorii de 18V din gama DeWalt, cu optiunea de a amplifica voltajul pana la 54V, astfel incat acestea sa alimenteze scule electrice de mare putere.
In mod normal, cand comparam scule cu cablu electric cu cele cu acumulatori, chiar si un sistem eficient cu acumulatori trebuie sa faca un compromis intre putere si portabilitate, intre autonomia redusa a acumulatorilor si usurinta in folosire a sculelor.
Firma De Walt a proiectat un sistem XR FLEXVOLT pentru a elimina restrictiile si a oferi un sistem de acumulatori cu zero compromisuri. Cu aceasta inovatie, De Walt ofera posibilitatea de a alimenta si scule electrice de mare putere, folosind doar un singur acumulator.
Noua gama de la XR FLEXVOLT este compusa din 8 produse eficiente capabile sa transforme complet santierul viitorului. Aceste scule electrice pentru constructii au un voltaj mare de 54V: polizor unghiular, ciocan rotopercutor, fierastrau circular cu taiere inclinata, fierastrau circular cu masa, fierastrau circular cu ghidaj, fierastrau tip sabie, fierastrau aligator, fierastrau circular.
Acestea sunt scule electrice profesionale cu acumulatori, folosite in constructii utilitare, care au aceeasi precizie, putere si capacitate ca si cele alimentate cu cablu electric. Spre exemplu, fierastraul circular cu masa este capabil sa taie 50 de placi la o singura incarcare a acumulatorului. Intervine atunci intrebarea fireasca care este avantajul acestuia?
Pe langa o putere sporita acest fierastrau, se poate muta cu usurinta fara sa fie nevoie de o priza.
Sculele producatorului DeWalt sunt proiectate sa reziste si sa depaseasca asteptarile profesionistilor. In momentul in care sunteti pusi in fata alegerii, lucrurile se complica, mai ales daca nu aveti notiuni de baza despre respectivul dispozitiv electric. Primul lucru care trebuie facut este sa identificati corect materialul pe care il veti prelucra.
De aici puteti incepe discutia cu vanzatorul din magazin. Trebuie sa aveti numeroase ponturi, spre exemplu, pentru gaurirea metalelor (otel nealiat, fier, zinc, alama, cupru, aluminiu) se recomanda folosirea unor burghie HSS cu un varf slefuit.
In schimb, pentru gaurirea lemnului sunt recomandate burghie pentru lemn cu un varf de centrare lung cu doua muchii pretaietoare. Daca trebuie realizate gauri in lemn de dimensiuni mari, se recomanda burghie freza.
Pentru gauri mai adanci in lemn exista burghie elicoidale. In schimb, daca prelucrezi zidarie din caramida, beton sau clincher, aceste tipuri de material necesita folosirea unui ciocan rotopercutor sau a unei masini de gaurit cu percutie.
Daca zidul este construit din caramida cu goluri si materialul este poros, atunci se va gauri fara percutie. Acelasi lucru este valabil si in cazul caramizii poroase si a pretilor din placi. Pentru toate aceste lucrari este necesara alegerea unui burghiu pentru piatra, deoarece varful acestuia este special realizat pentru gaurirea betonului.