Share Button

Aloe vera este o planta foarte populara. Reputatia acesteia este una pe masura, considerata regina a plantelor medicinale este utilizata de mii de ani in variate moduri pentru tratarea unui numar mare de afectiuni. Frunzele carnoase ale acesteia sunt bogate in aloina, acid folic, vitaminele A, E, C, magneziu, sodiu, cupru, calciu si multe alte substante care sustin sanatatea organismului.

Efectele benefice ale acesteia au fost dovedite in nenumarate randuri de specialisti. Din studiile realizate de acestia reiese ca planta are proprietati antiseptice, antifungice, antibacteriene, emoliente si antiinflamatoare puternice. In randurile urmatoare ne propunem sa descoperim 5 beneficii antiinflamatoare ale aloe vera, dar si cum poate fi folosita corect aceasta.

  1. Aloe vera trateaza inflamatiile gastrointestinale

Stomacul si intestinele sunt organe in care se  gasesc in mod natural colonii bacteriene ce favorizeaza procesele de digestie si absorbtie. In anumite situatii  – mese copioase, dezechilibre hormonale, consum de antibiotice sau alte medicamente – numarul bacteriilor la nivelul acestor organe se poate inmulti excesiv, moment in care devin patogene.

Din aceasta pricina mucoasele stomacale si intestinale se inflameaza, producand senzatii neplacute, durere, usturime, balonare si gaze. Aloe vera are proprietatea de a regla numarul de bacterii din organism, insa are si efecte anti inflamatoare puternice, de aceea este remediu ideal pentru tratarea acestor stari.

In astfel de situatii se pot consuma capsule concentrate cu extracte de aloe vera,  suc din aloe vera sau tinctura preparata prin macerarea in alcool a frunzelor carnoase de aloe. Decoctul din aloe vera este la fel de eficient, chiar daca gustul acestuia este mai putin placut, efectele asupra starii de sanatate sunt deosebite.

  1. Reduce inflamatia gingiilor

Planta este folosita de mii de ani in tratare afectiunilor orale. Papirusul Ebres, considerat prima carte de medicina a lumii are descrise numeroase interventii ale tamaduitorilor egipteni in problemele legate de sanatatea orala.

In acesta sunt mentionate detalii legate de extragerea gelului de aloe si utilizarea lui in tratarea inflamatiilor dentale si a sangerarilor din cavitatea orala. Apa si tinctura de aloe continua sa fie utilizate in medicina naturista in acest scop cu succes.

  1. Cicatrizeaza ranile si reduce inflamatiile din jurul plagilor

In compozitia gelului de aloe se gasesc cantitati importante de aloina, vitaminele A, E si potasiu. Acesti compusi au proprietati antiinflamatoare puternice dar si efecte cicatrizante, emoliente si calmante.

Gelul de aloe este eficient si in tratarea simptomelor neplacute si a inflamatiilor produse de psoriazis. In medicina traditionala gelul de aloe este utilizat si pentru tratarea arsurilor solare dar si a celor de alta natura. Inafara de faptul ca reduce inflamatiile in jurul locurilor afectare, are actiune antimicrobiana puternica, deci previna inmultirea germenilor patogeni si grabeste vindecarea.

  1. Este eficienta in tratarea inflamatiilor cronice

Virusurile, bacteriile si grasimea sunt responsabile pentru fenomenul de inflamatie cronica. Primele simptome ale acestei afectiuni sunt oboseala, stare febrila, dureri de cap, apatie, lipsa poftei de mancare.

Netratate inflamatiile cronice pot afecta starea de bine si activitatea cotidiana. Aloe vera datorita compozitiei complexe este remediu eficient in tratarea inflamatiilor cronice. Pentru ca actiunea  sa fie maxima este important sa se utilizeze capsule cu concentratia de aloe ridicata.

  1. Calmeaza efectele neplacute ale ciupiturilor de insecte si trateaza inflamatiile produse de acestea

Tantarii, albinele, viespile si celelalte insecte pot transforma o seara placuta  in aer liber, intr-un cosmar. Totusi, natura este generoasa si ne-a oferit remedii rapide in acest sens. O picatura de gel de alor proaspat scursa dintr-o frunza carnoasa, face minuni in astfel de situatii. Reduce senzatia de mancarime si usturime ce ramane in urma ciupiturii si reduce inflamatia, reoferind persoanei afectate starea de bine.

Aloe vera este una dintre plantele medicinale care sustine sanatatea in numeroase moduri. Este eficienta in tratarea inflamatiilor si adjuvant prietenos in remedierea neplacerilor produse de balonare, constipatie, hemoroizi. Este o planta cu numeroase beneficii si nu strica sa o ai in casa, la indemana.

There are no comments.

Leave a Reply