Ce este schizofrenia si cum se manifesta?

Ce este schizofrenia si cum se manifesta?

0 Shares
0
0
0

Ce este schizofrenia si cum se manifesta?Schizofrenia este o afectiune cronica a creierului care afecteaza mai putin de un procent din populatie. Cand schizofrenia este activa, simptomele pot include iluzii, halucinatii, probleme cu gandirea si concentrarea si lipsa motivatiei. Cu toate acestea, odata cu tratamentul, majoritatea simptomelor schizofreniei se vor imbunatati mult. Specialistii de la cabinet de psihiatrie Targu Mures explica modul in care aceasta afectiune se manifesta.

Desi nu exista niciun remediu pentru schizofrenie, cercetarile duc la noi tratamente mai sigure. Expertii dezvaluie, de asemenea, cauzele bolii, studiind genetica, efectuand cercetari comportamentale si folosind imagistica avansata pentru a privi structura si functia creierului

Complexitatea schizofreniei poate ajuta la explicarea motivului pentru care exista conceptii gresite despre boala. Schizofrenia nu inseamna personalitate divizata sau personalitate multipla. Majoritatea persoanelor cu schizofrenie nu sunt periculoase sau violente. De asemenea, nu sunt fara adapost si nici nu locuiesc in spitale. Majoritatea persoanelor cu schizofrenie traiesc cu familia, in  grup sau pe cont propriu.

Cercetarile au aratat ca schizofrenia afecteaza in egala masura barbatii si femeile, dar poate avea un debut mai precoce la barbati. Manifestarile sunt similare in intreaga lume. Persoanele cu schizofrenie sunt mai susceptibile sa moara mai tinere decat populatia generala, in parte din cauza ratelor mari de aparitie a unor afectiuni medicale, precum boli de inima si diabet.

Cand boala este activa, ea poate fi caracterizata prin episoade in care pacientul nu este in masura sa distinga intre experientele reale si cele ireale. Ca in orice boala, severitatea, durata si frecventa simptomelor pot varia; cu toate acestea, la persoanele cu schizofrenie, incidenta simptomelor psihotice severe scade adesea pe parcursul vietii unui pacient.

  • Simptome psihotice: halucinatii, cum ar fi iluzii auditive, iluzii paranoide si perceptii ciudate, credinte si comportamente exagerate sau distorsionate.
  • Simptome negative: o pierdere sau o scadere a capacitatii de miscare, de a vorbi, de a exprima emotii, etc.
  • Simptome de dezorganizare: gandire si vorbire confuza si dezordonata, probleme cu gandirea logica si comportament uneori bizar sau miscari anormale.
  • Cunostinta afectata: probleme de atentie, concentrare, memorie si scaderea performantei educationale.

De obicei, simptomele apar la varsta adulta timpurie. Barbatii au adesea simptome in adolescenta tarzie sau la inceputul anilor 20, iar femeile prezinta adesea semne in anii 20 si 30 de ani. Semne mai subtile pot fi prezente mai devreme, inclusiv sub forma de performante scolare slabe si motivatie redusa.

Cu toate acestea, inainte de a putea pune un diagnostic, un psihiatru ar trebui sa efectueze o examinare medicala minutioasa pentru a exclude abuzul de substante sau alte boli neurologice sau medicale ale caror simptome imita schizofrenie.

Cercetatorii considera ca o serie de factori genetici si de mediu contribuie la cauzalitate, iar factorii de stres pot juca un rol in debutul si evolutia bolii. Intrucat mai multi factori pot contribui, oamenii de stiinta nu pot fi inca specifici cu privire la cauza exacta in cazuri individuale. Deoarece termenul de schizofrenie cuprinde mai multe tulburari diferite, este de asteptat ca si cauzele sa varieze de la un pacient la altul.

0 Shares