Ce este propolisul?

Ce este propolisul?

0 Shares
0
0
0

Ce este propolisul?Propolisul este utilizat in prezent pe scara larga de medicina naturista pentru a lupta impotriva infectiilor, ciupercilor, virusurilor si bacteriilor.

Propolisul este o substanta vascoasa pe care albinele o extrag din unele plante si copaci, pentru a face fundatia stupului lor. Odata extrasa, aceasta substanta este modificata si sintetizata de aceste insecte, oferindu-le o valoare medicinala puternica.

Propolisul este format din mai mult de 250 de substante diferite si 50 de ingrediente biologic active. In compozitia propolisului sunt in principal uleiuri esentiale si oligoelemente. Aceste oligoelemente participa la procesele metabolice, fermentative si vitaminice si ajuta la recuperarea starilor anemice.

Compozitia propolisului

Propolisul se formeaza dupa cum urmeaza: 50% rasina si balsam; 30 % ceara; 5 % polen; 10 % uleiuri esentiale si volatile; 5 % materiale organice si minerale. De asemenea, este compus din vitamine, aminoacizi esentiali, rasini, balsamuri si flavonoide.

In total, au fost identificati mai mult de 160 de compusi, dintre care 50% sunt fenolici, carora li se atribuie actiunea farmacologica. Principalii fenoli identificati sunt provitamina A si unele vitamine B, in special vitamina B3 sau nicotinamida, precum si lactonele, polizaharidele, aminoacizii si alte substante care nu au fost inca identificate.

Proprietatile propolisului

Propolisul, numit si rasina naturala de albine, este un antibiotic si antiseptic excelent. De asemenea, favorizeaza capacitatea de aparare a corpului nostru, astfel incat este considerat un mare agent imunitar. Datorita compozitiei si proprietatilor sale, este recomandat in cazul unor afectiuni respiratorii recurente sau in orice situatie in care apararea organismului este scazuta.

In plus fata de efectul sau antibacterian extins, propolisul stimuleaza reactia imuna a organismului, completand ambele functii fara a produce modificari ale florei bacteriene a sistemului nostru digestiv.

Beneficiile propolisului

In sistemul circulator, are efecte vaso-dilatante si hipotensive, scade fragilitatea capilara, inhiba oxidarea colesterolului si normalizeaza tensiunea arteriala.

In caile respiratorii, este un antibiotic cu spectru larg si un anti-gripa eficient. De asemenea, este bun pentru afectiunile gatului pentru efectul sau antiinflamator si anestezic.

In sistemul digestiv, regleaza apetitul, ajuta la regenerarea ulcerelor, este un protector hepatic si previne parazitoza.

In dermatologie, este capabil sa vindece, sa dezinfecteze si sa dezumfle ranile, arsurile si afectiunile pielii.

In stomatologie, promoveaza sanatatea orala datorita proprietatilor sale antiseptice, antibiotice si antiinflamatorii. De asemenea, stimuleaza generarea smaltului dintilor si previne formarea cavitatilor si a placii bacteriene.

Precautii si conservarea propolisului

Este necesar sa aveti aprobarea medicului dumneavoastra, deoarece, desi nu au existat inca probleme grave din cauza toxicitatii, aplicarea sa trebuie sa fie de ingrijire la persoanele cu intoleranta la albine, cum ar fi oricare dintre produsele lor. Este recomandabil sa-l depozitati in borcane etanse din lumina si temperaturi de peste 10 ° C si 12 ° C.

In unele cazuri, consumul de propolis poate provoca alergii, iritatii in gura, disconfort si diaree. Din acest motiv, este intotdeauna de preferat ca consumul la inceput sa fie foarte scazut pentru a vedea cum reactioneaza organismul. Ce este propolisul? Afla aici mai multe!

Propolisul si sarcina

Nu exista studii care sa asigure ca nu prezinta reactii adverse in timpul sarcinii, de aceea este recomandat sa intrebati un medic despre aportul acestui produs.

0 Shares